Az energiaügyi miniszternek fogalma sincs arról, hogy megdrágult az üzemanyag

Mert nem vezet autót. Bezzeg energiaügyi minisztériumot igen.
Hirdetés

Nem tud arról Toma Petcu energiaügyi miniszter, hogy megdrágult-e az utóbbi időben az üzemanyag, ugyanis ő maga nem vezet autót és nem tankol. Ezt ő maga jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A minisztert arról kérdezték az újságírók, hogyan kommentálja a benzin és gázolaj árának emelkedését. Petcu azt felelte, a kérdés nem tartozik az energiaügyi minisztérium hatáskörébe, tudomása szerint a jövedéki adó emelkedése okozza az üzemanyag árának növekedését, de az árak emelésének korrektségéről más állami intézmények tudnak érdemben véleményt mondani.

Arra a kérdésre, hogy ő maga észlelt-e áremelkedést tankoláskor, a miniszter azt válaszolta: „Nincs jogosítványom, nem vezetek autót. Őszintén szólva nem szoktam tankolni, az árról sincs tudomásom.”

A miniszter hasonlóan reagált, mint pártja, az ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, aki azt mondta: semmiféle üzemanyag-drágulást nem tapasztalt.

Hirdetés

Az üzemanyag-forgalmazók honlapjai szerint az üzemanyagok ára megközelítette az 5 lejt literenként, holott szeptember közepén átlagosan 4,7 lejbe került egy liter gázolaj és 4,8 lejbe egy liter benzin. A prémium kategóriák esetében az üzemanyagok ára túllépte az 5 lejt is.

A kormány szeptember 15-étől emelte meg literenként 0,16 lejjel a benzin és gázolaj jövedéki adóját, és október elsejétől további további 0,16 lejjel nő ez az adó.

Hirdetés