A romániai ukránok jogaival példálózott Liviu Pop tanügyminiszter

Ők bezzeg tanulhatnak az anyanyelvükön – ellentétben az ukrajnai románokkal.
Hirdetés

Románia tiszteletben tartja az ukrán kisebbség anyanyelvi oktatáshoz való jogát, jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Liviu Pop tanügyminiszter.

Az oktatási tárca vezetője felidézte, hogy a román törvények értelmében a kisebbségekhez tartozó személyeknek joguk van saját anyanyelvükön tanulni, és ennek szellemében Romániában 15 nemzetiség anyanyelvén folyik oktatás, többek közt ukránul is – írja az Agerpres.

A 2016-2017-es tanévben Romániában 2000 iskolában 180 000 tanuló tanult kizárólag az anyanyelvén (magyarul, németül, ukránul, roma nyelven, szlovákul, szerbül, csehül, horvátul, olaszul és törökül), további 42 000 tanuló pedig román tannyelvű iskolák keretében részesülhetett képzésben saját anyanyelvéből (örmény, bolgár, görög, olasz, lengyel, roma, orosz, cseh, horvát, német, magyar, szerb, szlovák, török és ukrán nyelvórákon) – sorolta a miniszter.

Pop arról is tájékoztatott, hogy az ukrán anyanyelvű tanulók Románia-szerte több mint 90 oktatási intézményben mélyíthetik el anyanyelvükkel kapcsolatos ismereteiket Máramaros megyétől Tulceáig.

Az ukrajnai helyzet miatt találkozik a magyar és a román külügyminiszter
Magyarország a már elfogadott ukrán oktatási törvény, valamint a kijevi parlament előtt javaslatként fekvő nyelvtörvény és állampolgársági törvény visszavonását akarja elérni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) csütörtöki rendezvénye után tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján Budapesten.
Szijjártó Péter kiemelte: az ukrán parlament előtt fekszik még két „veszélyes” törvény, az egyik a nyelvtörvény, amely szigorúan korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát, a másik pedig a kettős állampolgárokat szigorú szankciókkal sújtaná – számol be az MTI.
A külügyminiszter elmondta: hétfőn találkozik román kollégájával, mivel „egyértelmű az érdekek egybeesése”, az ukrajnai román gyerekeket is rendkívül hátrányosan érinti az oktatási törvény – jelezte.

Hirdetés