Komoly pénzösszegeket csalhattak el a Román Lottótársaságnál

A DNA egy évvel ezelőtt vette őrizetbe – többek között – a volt vezérigazgatót. Végre megtörtént a vádemelés.
Hirdetés

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Gheorghe Benea, a Román Lottótársaság (CNLR) volt vezérigazgatója ellen megvesztegetés elfogadása miatt. Ugyanabban az ügyben a vállalat beszerzési osztályának vezetőjét, Ovidiu Rîpanut, a CNLR volt igazgatóját, Remus Leonard Lăzărescut, a beszerzési osztály szakértői bizottságának tagját, Cornelia Olarut, a személygépkocsikat forgalmazó kereskedelmi vállalat igazgatóját, Nicolae Virgil Sorescut is bíróság elé állítja a DNA.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 2016. szeptember 16-án vette őrizetbe a Román Lottótársaság volt vezérigazgatóját, megvesztegetés elfogadása és

különösen súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A DNA akkori közleménye szerint a lottótársaság gépkocsiparkjának felújítására kiírt versenytárgyalás kijátszásával kapcsolatos ügyben őrizetbe vették a vállalat beszerzési osztályának vezetőjét, Ovidiu Rîpanut is, akit szintén csúszópénz elfogadásával és hivatali visszaéléssel gyanúsítottak.

A vádhatóság szerint 2010 májusában a lottótársaság egy 182 gépkocsi megvásárlásáról szóló, több mint 13 millió lej értékű szerződést ítélt oda egy autóforgalmazással foglalkozó cégnek, a közbeszerzési pályázatot azonban eleve úgy hirdették meg, hogy az a nyertesként kikerült cégnek kedvezzen. Utóbbi aztán a piaci árnál jóval magasabb összegért adta el a lottótársaságnak az autókat. Emellett

a közbeszerzési eljárással kapcsolatos más törvénytelenségekre is fény derült

Hirdetés

– mutatott rá a DNA közleménye.

A vádhatóság szerint ugyanakkor a lottótársaság több vezető beosztású alkalmazottja, köztük Gheorghe Benea is pénzt és személygépkocsikat kapott a szerződés odaítéléséért cserében.

Hirdetés