Nézők a KMN zárógáláján augusztus 20-án a Főtéren | Fotó: KMN / KIss Gábor
miénk is a tér
szabot
2017. augusztus 24. csütörtök, 14:12
Mármint minden helyszínen összesen a tíz nap alatt. A borutcát nem lehet eléggé bővíteni, hiszti viszont idén nem volt.
Sikeresnek értékelik szervezői a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadását: a visszajelzések alapján mind a borutca átköltöztetése, mind az új, sétatéri pihenőövezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket – írja a KMN mai közleménye. 
 
Szinte valamennyi program teltházzal zajlott, különösen a színház és a kiállítások iránt nőtt meg az érdeklődés a szervezők benyomása szerint, akik úgy becsülik, a főtéri koncertekre esténként 15-20 ezren látogattak ki, a 8. Kolozsvári Magyar Napok egész heti látogatottsága pedig meghaladja a 220 ezret. Az egyes rendezvényhelyszínek látogatottsági adatai még feldolgozás alatt állnak – áll a közleményben.
 
A több mint 500 programból 
 
A programok összesen 
  • 60 helyszínen 
  • közel 150 partner, 
  • 100 szervező és 
  • 150 önkéntes (a központi stáb és a részprogramok önkéntesei) 
közreműködésével valósultak meg.
 

Sikeresnek bizonyult az adománygyűjtés: 

a három infóstandnál és az EMKE sátorban összesen 23 680 lej, a színházsátorban 1 326 lej gyűlt össze, a végösszeg 25 006 lej. Az összeget a magyar történelmi egyházak szeptember közpén kapják meg, és szegénykonyha közös működtetésére fordítják.
 
Boros Misi koncertje – melynek meglepetésvendége Bogányi Gergely volt – is jótékonysági célt szolgált: a felajánlott adományokból a Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő, de kiemelten tehetséges erdélyi magyar fiatal zenei tanulmányaira gyűjtöttek. A fiatal tehetség az összegyűlt adományoknak köszönhetően három évig ösztöndíjban részesülhet.
 

A Magyar Napok egyik szenzációjának számított, 

hogy három napig látogathatóvá vált a Román Nemzeti Bank helyi épületének díszterme, ahol Róth Miksa eredeti üvegmennyezete és mozaik díszítései láthatók. A szigorú biztonsági szabályozás miatt előzetes bejelentkezéshez kötött csoportos látogatásokon mintegy 700-an vettek részt, a programpont a román lakosság körében is népszerű volt.
 
A Budapesti Operettszínház először játszotta Erdélyben teljes szereposztással és szabadtéri nagyszínpadon A Csárdáskirálynőt, és az előadás az eső ellenére jó hangulatban telt, amiért a szervezők mind a művészeknek, mind a kitartó közönségnek külön köszönetet mondanak. Ahogy mindenkinek, akik segített a nagyszabású rendezvény lebonyolításában és népszerűsítésében: az önkénteseknek, civil partnereknek és intézményeknek, támogatóknak, médiapartnereknek és nem utolsó sorban a résztvevőknek.
 
Az már most biztos, hogy jövőre augusztus 19–26. között lesznek a Kolozsvári Magyar Napok, és folytatódik a rendezvény továbbgondolása.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22699
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.