Nézők a KMN zárógáláján augusztus 20-án a Főtéren | Fotó: KMN / KIss Gábor
miénk is a tér
szabot
2017. augusztus 24. csütörtök, 14:12
Mármint minden helyszínen összesen a tíz nap alatt. A borutcát nem lehet eléggé bővíteni, hiszti viszont idén nem volt.
Sikeresnek értékelik szervezői a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadását: a visszajelzések alapján mind a borutca átköltöztetése, mind az új, sétatéri pihenőövezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket – írja a KMN mai közleménye. 
 
Szinte valamennyi program teltházzal zajlott, különösen a színház és a kiállítások iránt nőtt meg az érdeklődés a szervezők benyomása szerint, akik úgy becsülik, a főtéri koncertekre esténként 15-20 ezren látogattak ki, a 8. Kolozsvári Magyar Napok egész heti látogatottsága pedig meghaladja a 220 ezret. Az egyes rendezvényhelyszínek látogatottsági adatai még feldolgozás alatt állnak – áll a közleményben.
 
A több mint 500 programból 
 
A programok összesen 
  • 60 helyszínen 
  • közel 150 partner, 
  • 100 szervező és 
  • 150 önkéntes (a központi stáb és a részprogramok önkéntesei) 
közreműködésével valósultak meg.
 

Sikeresnek bizonyult az adománygyűjtés: 

a három infóstandnál és az EMKE sátorban összesen 23 680 lej, a színházsátorban 1 326 lej gyűlt össze, a végösszeg 25 006 lej. Az összeget a magyar történelmi egyházak szeptember közpén kapják meg, és szegénykonyha közös működtetésére fordítják.
 
Boros Misi koncertje – melynek meglepetésvendége Bogányi Gergely volt – is jótékonysági célt szolgált: a felajánlott adományokból a Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő, de kiemelten tehetséges erdélyi magyar fiatal zenei tanulmányaira gyűjtöttek. A fiatal tehetség az összegyűlt adományoknak köszönhetően három évig ösztöndíjban részesülhet.
 

A Magyar Napok egyik szenzációjának számított, 

hogy három napig látogathatóvá vált a Román Nemzeti Bank helyi épületének díszterme, ahol Róth Miksa eredeti üvegmennyezete és mozaik díszítései láthatók. A szigorú biztonsági szabályozás miatt előzetes bejelentkezéshez kötött csoportos látogatásokon mintegy 700-an vettek részt, a programpont a román lakosság körében is népszerű volt.
 
A Budapesti Operettszínház először játszotta Erdélyben teljes szereposztással és szabadtéri nagyszínpadon A Csárdáskirálynőt, és az előadás az eső ellenére jó hangulatban telt, amiért a szervezők mind a művészeknek, mind a kitartó közönségnek külön köszönetet mondanak. Ahogy mindenkinek, akik segített a nagyszabású rendezvény lebonyolításában és népszerűsítésében: az önkénteseknek, civil partnereknek és intézményeknek, támogatóknak, médiapartnereknek és nem utolsó sorban a résztvevőknek.
 
Az már most biztos, hogy jövőre augusztus 19–26. között lesznek a Kolozsvári Magyar Napok, és folytatódik a rendezvény továbbgondolása.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22699
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.