Közel húszezer gyermek mindkét szülője külföldön dolgozik

Majdnem százezer olyan gyermek él az országban, akinek egyik vagy mindkét szülője külföldön vállalt munkát.
Hirdetés

Ez év első negyedévének végén 18 846 romániai gyermek volt abban a helyzetben, hogy mindkét szülője küldöldön dolgozott. Összesen 97 841 kiskorú van az országban, akinek legalább egyik szülője más országban tartózkodik munkavállalás miatt – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatóság (ANPDCA) közleménye alapján.

Azok közül, akiknek mindkét szülőjük külföldön tartózkodik, 17 664-ről a rokonok gondoskodnak, a többiek állami gondozásban vannak, vagy olyan személyek vigyáznak rájuk, akikkel nem állnak rokoni kapcsolatban.

A törvény kötelezi a külföldön munkát vállaló szülőket, hogy ha egyedül hagyják itthon a gyermekeiket, jelezzék ezt a gyermekvédelem területi hivatalánál legalább 40 nappal elutazásuk előtt, és jelöljenek ki egy személyt, aki gondoskodni fog a kiskorúakról.

Hogy hányan nem tartják be ezt a törvényi előírást, azt nem lehet pontosan tudni. Az ezzel foglalkozó államelnöki munkacsoport tavaly nyári becslése szerint mintegy 300 ezer gyermeknek dolgozik külföldön legalább az egyik szülője.

Hirdetés