Vörössel riasztanak a meteorológusok

12 megyére adták ki a legmagasabb fokozatú hőségriadót. Az ország többi része is narancsos, azaz 36-39 fokban fog főni.
Hirdetés
Harmadfokú, piros jelzésű figyelmeztetést adtak ki 12 megyére a kánikula miatt, az ország többi részére másodfokú, narancs színű riasztás érvényes szombaton és vasárnap.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (DSU) felhívja a lakosság figyelmét, hogy kánikula idején igyon sok folyadékot, és kerülje a kávé és alkohol fogyasztását, és lehetőség szerint ne tartózkodjunk a szabadban 11 és 18 óra között. Ajánlatos 2-3 liter folyadék fogyasztása, akiknek pedig ki kell menniük napközben, azok laza, világos színű ruhát válasszanak, és hordjanak napszemüveget és kalapot vagy napernyőt. 
 
Az Országos Meteorológiai Igazgatóság szakemberei szerint pénteken és szombaton fokozódik a hőség, és a hőmérséklet-páratartalom mutató sok helyen meghaladja a kritikus 80-as szintet. Maros, Kolozs, Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Szilágy, Fehér, Hunyad, Mehedinți és Dolj megyében a nappali csúcshőmérséklet 39 és 42 Celsius-fok között alakul, és éjszaka sem süllyed 22-25 fok alá.
 
Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben szombaton és vasárnap, itt is az ilyenkor megszokottnál magasabb, 36 és 39 fok közötti csúcsértékek várhatók.
 
Ezt követően a rendkívül meleg levegő az ország déli részére szorul vissza, ahol a következő hét közepéig tart a kánikula. Ezzel párhuzamosan a hegyvidéki térségekben és az ország északi megyéiben fokozott légköri instabilitásra kell számítani.

Hirdetés