Egy #Colectiv kudarc: 65 halott, semmi változás

„Hány embernek kell még meghalnia, amíg sikerül félreállítanunk Raed Arafat bandáját és képesek leszünk valamiféle változásokra?”
Hirdetés

A román társadalom siralmasan kudarcot vallott abban, hogy bármit is változtasson a Colectivnél bekövetkezett dráma után. A 4. Kerületi Bíróságon zajló per egy vicc. Piedone volt polgármester az egyetlen jelentősebb szereplő, akit a kemény „hivatali visszaélés” váddal bíróság elé állítottak.

A bírák elutasították az állam bevonását a perbe, tehát egyértelmű, hogy nem lesz pénz kártérítésekre. A 2015. október 30-a estéjén lezajlott katasztrofális beavatkozás politikai koordinálói érinthetetlenek. A Rendkívüli Helyzetek Főosztályát (DSU) ma is Raed Arafat vezeti államtitkárként. Victor Ponta volt kormányfő és Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter parlamenti képviselők.

A miniszterelnök Ellenőrző Testületének egyik 2016. márciusi jelentése megállapította: „A bukaresti Colectiv klubnál bekövetkezett tűzesetnél 2015. október 30-a estéjén végrehajtott bevetés

nagyrészt koordinálatlan akció volt, improvizációs elemekkel a hatóságok részéről”.

A Cioloş-kormány akkor még az elhalálozások pontos okát sem volt képes feltárni. „Az ellenőrzés nem tudott következtetést levonni a Colectivnél történt katasztrófa áldozatainak 2015. október 30-a utáni elhalálozásainak okaira vonatkozóan, a rendelkezésre álló egészségügyi adatok elégtelen mennyiségére tekintettel”, mutatott rá az Ellenőrző Testület.

Amit viszont a kormány nem tudott „kikövetkeztetni”, azt 2015 decemberében elmondta az Égési Sérülések Kórházának egyik orvosa a Cătălin Tolontannak adott interjújában:

„Szinte az összes Colectives páciens esetében a kórházainkban összeszedett fertőzés volt a halál oka”.

A történteket viszonylag egyszerű elmagyarázni: a Ponta-kormány ceauşiszta, önhittségi reflexből elutasította a külföldi segítséget és az égési sérültek külföldre szállítását, holott tudta, hogy Romániában képtelen megfelelő kezelést nyújtani nekik.

Hirdetés

„Tényleg nincs szükségünk semmire jelenleg. Az orvosaink képesek kezelni a helyzetet. (…) Franciaországból, Németországból, nagyon sok helyről kaptunk ilyen megkereséseket. Pillanatnyilag nagyon jól boldogulunk.

Nagyon jól boldogulunk, orvosaink pedig képesek remekül kezelni bármilyen helyzetet, világos?”

– mondta keményen Bănicioiu miniszter 2015. november 1-jén.

A történtek után két évvel nyilvánvaló, hogy a Colectiv-drámát lehetővé tevő rendszer – amelyet kizárólag arra építettek ki, hogy az állam kliensei megcsapolhassák a forrásokat – túlélte az ügyet. Láttuk, hogy nem működik, amikor az Erdélyi-szigethegységben történt légi balesetben meghalt Aura Ion. Ezt követte egy SMURD-helikopter belezuhanása a Sutghiol-tóba és a rendszer – az Antena3 kitűnő propagandakampányának köszönhetően – újra megúszta. Nem szeretnék patetikus lenni, de feltenném a kérdést, hogy hány embernek kell még meghalnia, amíg sikerül félreállítanunk Raed Arafat bandáját és képesek leszünk valamiféle változásokra?

Hirdetés