Elképesztő ok miatt nem kaphatnak diplomát a végzősök Maros megyében

A balkáni bürokratikus szarakodás iskolapéldája.
Hirdetés

Egyetlen Maros megyei oktatási intézmény sem bocsáthat ki érettségi oklevelet a végzősöknek, mivel nem kaptak érvényes, hivatalos pecsétnyomókat az oktatásügyi minisztérium új elnevezésével. A múlt év végi kormányváltás után ugyanis a szaktárca hivatalos megnevezése Oktatásügyi Minisztérium helyett Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium lett, így a pecséteket is módosítani kell.

Ioan Macarie, Maros megye főtanfelügyelője szerint még márciusban benyújtották a szükséges dokumentációt az Állami Pénzverdéhez, amely az egyetlen illetékes intézmény a hivatalos pecsétek kibocsátásában, de az új pecsét még nem érkezett meg.

Összesen 178 bélygzőről van szó, amelyek nélkül a frissen érettségizett diákok nem kaphatnak oklevelet, így az egyetemi felvételire sem iratkozhatnak be. Több egyetemen máris lezárult a beiratkozás. Néhány iskola oklevél-helyettesítő ideiglenes igazolást állított ki, csakhogy ezek a papírok jogilag semmisek, mivel a régi pecsét szerepel rajtuk, a minisztérium régi megnevezésével.

A megyei főtanfelügyelő azt mondja, szerdán egy megbízottat küld Bukarestbe a minisztériumba és reméli, hogy sikerül végre megszerezni a pecséteket. Macarie úgy tudja, hogy más megyei tanfelügyelőségek is hasonló gondokkal küzdenek.

Hirdetés