Továbbra sem jelenik meg Kövesi az őt vegzálni akaró bizottság előtt

A 2009-es elnökválasztáson állítólag elkövetett csalások ügyében hallgatnák meg. De ő harmadszor is nemet mondott.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi levélben közölte, hogy nem jelenik meg a 2009-es államfőválasztást kivizsgáló parlamenti bizottság előtt.

A három oldalas hivatalos levélben Kövesi azt írja: tudomásul vette a bizottság céljait, de mivel ő maga nem rendelkezik sem ismeretekkel, sem bizonyítékokkal a testület vizsgálódásának tárgyát képező események körülményeiről és okairól, nem fog megjelenni július 10-én a bizottság előtt.

A testület ennek nyomán úgy döntött, az igazságügy-miniszternél panaszolja be Kövesit. Arról is döntött, hogy átiratban teszi fel a kérdést a DNA főügyészének azzal kapcsolatban, hogy Gabriel Oprea otthonában tartózkodott-e a 2009-es elnökválasztás estéjén.

Mint ismeretes, a bizottságot annak nyomán hívták össze, hogy egy Dan Andronic nevű újságíró, aki 2009-ben Traian  Băsescu elnök politikai tanácsadója volt, azt állította, hogy a 2009-es választások estéjén több állami vezető – például George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója és Kövesi, aki akkor a legfőbb ügyészi tisztséget töltötte be – is Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter otthonában gyülekezett, és azt sejtette, hogy beavatkoztak a választások menetébe  Băsescu érdekében.

Hirdetés