Amerikai külügyminiszter: Oroszország állítsa le a Kelet-Ukrajnában harcoló csatlósait

Az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezését kérte az oroszoktól.
Hirdetés
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter felszólította vasárnap Kijevben Oroszországot: vegye rá „csatlósait”, a kelet-ukrajnai szakadárokat az erőszakos cselekmények beszüntetésére, valamint arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőinek biztosítsanak szabad mozgást az általuk ellenőrzött területeken egészen az ukrán-orosz határig. Ez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet az amerikai diplomácia vezetője és Petro Porosenko ukrán államfő megbeszélésük után közösen tartott.
 
Porosenko a maga részéről arra szólította fel Oroszországot, hogy „mutasson jóakaratot” a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés rendezése érdekében, szüntesse be a „gyilkolást és a támadásokat” Ukrajna keleti részében, a kibertámadásokat, a lejárató propagandát, amelyek alkotóelemei a Moszkva által Ukrajnával szemben viselt hibridháborúnak. „Sajnálatosan, eddig nem tapasztaltunk változást az orosz magatartásban” – jegyezte meg az államfő.
 
Porosenko hangsúlyozta: Tillerson kijevi látogatása erőteljes üzenet az Egyesült Államoktól arról, hogy támogatja Ukrajna harcát a demokratikus értékekért és a szabadságáért. Szimbolikus értékűnek és „jó időben megtettnek” minősítette Tillerson látogatását, aki egyenesen Hamburgból utazott az ukrán fővárosba.
 
A megbeszélésen az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítósítása szerint az amerikai külügyminiszter tájékoztatta az ukrán elnököt Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hamburgi tárgyalásának részleteiről. Az amerikai és az orosz államfő pénteken németországi városban a 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságot és az EU-t összefogó G20-csoport csúcstalálkozójának keretében folytatott személyesen első alkalommal kétoldalú megbeszélést.
 
Tillerson az Interfax Ukrajina hírügynökség szerint elmondta: Trump feltette Putyinnak azt a kérdést, hogy Oroszország beavatkozott-e az amerikai elnökválasztásokba. „Nem kaptunk más választ, mint amilyenre eleve számítottunk” – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy ez egy olyan kérdés, amit rendezni kell, mert akadályozza az amerikai-orosz kapcsolatok javulását. Porosenko tájékoztatása szerint Tillerson kijevi látogatása alatt a két ország között „fontos egyezségek” születtek a kiberbűnözés elleni fellépés, valamint a gazdasági, az energetikai, a kulturális és egyéb területeken való együttműködés területén.
 
Az államfő sajtótájékoztatón közölte, hogy a Tillerson által pénteken ukrajnai különmegbízottnak kinevezett Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet még néhány napig Ukrajnában marad, hogy tájékozódjon, és összehangolja Ukrajna és az Egyesült Államok lépéseit a kelet-ukrajnai válság rendezését illetően. Az ukrán elnök kifejezte reményét, miszerint Volker tapasztalatával eléri, hogy Oroszország teljesítse a Donyec-medencei válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokban foglalt kötelezettségek rá eső részét – írja az MTI. 

Hirdetés