Még egy európai országban betiltják az iszlám fátyol viselését

Méghozzá Ausztriában. Ahol annak idején kapukat terveztek a határra, oldalsó szárnyakkal.
Hirdetés

A teljes testet fedő fátyolra (burka és nikáb) vonatkozó tiltás, amely már érvényben van Franciaországban, Belgiumban, Bulgáriában, illetve Svájc egyes részein, a bécsi parlament által múlt héten megszavazott integrációs törvény részét képezi. Az intézkedés idén november elsejétől lép életbe, nyilvános helyekre vonatkozik, és aki megszegi, akár 150 euró bírságra is számíthat.

A tiltás természetesen heves vitákat váltott ki Ausztriában, különösen a helyi muzulmán közösségekben, Alexander Van der Bellen, az ország zöld liberális elnöke pedig kijelentette, hogy „ez nem egy jó törvény”.

Az integrációs törvény többek között arra is kötelezi a menekülteket, hogy egy évre szóló integrációs szerződést írjanak alá, melynek értelmében nyelvtanfolyamokra és polgári nevelési kurzusokra kell járniuk,  továbbá tartalmaznia kell a menekültek szakmai kompetenciáit és felkészültségét, a szakmai integráció érdekében.

Az idei év elején Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter tovább is ment volna: azt javasolta, hogy a köztisztviselők esetében tiltsák be az egyszerű fátyol (hidzsáb) viselését is. A 30 éves Kurz a múlt hónapban vette át az osztrák konzervatívok vezetését, és rögtön fel is mondta a koalíciós partnerséget a 2007 óta kormányon levő szociáldemokratákkal, amely lépés előrehozott választásokat eredményezett. A választásokat idén október 15-én tartják, kerek egy évvel a tervezett dátum előtt.

Hirdetés