FRISSÍTVE: „Csak” 34 ezer euróba kerültek a főtéri bódék Kolozsváron (FOTÓK)

Ön fizetne ennyit értük? A kolozsvári városháza fizetett. Kétszer is.
Hirdetés

FRISSÍTÉS
A kolozsvári városháza közben pontosított: nem 55 ezer euróért vásárolta a bódékat, „csak” 29 026 eurót (plusz áfát) fizetett értük darabonként. Vagyis 34 540 eurót áfástól. A februárban a városi tanácsban elfogadott közbeszerzési eljárásban valóban 55 ezer eurós tételek szerepelnek, de közben a városháza lemondott az építmények újságosstand részéről, így a végső ár mintegy 11 ezer euróval alacsonyabb lett. A városháza szerint a bódék „csomagban” jöttek a térrendezési tervvel, a versenytárgyaláson pedig a legalacsonyabb árat kínáló ajánlattevő nyert.

 

Elkészült a kolozsvári Főtér nyugati oldalának átalakítása – mutattuk már itt és itt – és hát azt kell mondanunk, hogy egészen pofás lett.

Megjelent az új gyalogosövezetben két kis mobil építmény is. A többfunkciós bódékban, ahogy a kolozsvári polgármesteri hivatal nevezi, újságot, virágot vagy könyvet árulnak majd. A bódék tulajdonképpen hőzáró üvegből (termopánból, ugye) készült kis dobozok, és hát bermennyire is ellátták árammal, vízzel és légkondicionálóval, mégiscsak apró, 9,45 négyzetméter alapterületú bódékról van szó.

Na és ezeknek a bódéknak darabja áfástól mintegy 55 ezer eurójába került a kolozsvári adófizetőknek. Vagyis a városháza kifizette két lakás árát két ilyen kis izére, amely egy fémkeretből és néhány négyzetméter üvegből áll.

Hogy mennyire fura ez az összeg, hasonlítsuk össze a teljes térfelújítás költségével. Oláh Emese alpolgármester hétfőn közzétette a Facebook-oldalán, hogy a Főtér nyugati oldalának felújítása összesen 1 428 000 lejbe került. Egy kis számítással kiköbözhető, hogy a két bódé ára a teljes összegnek megközelítőleg az egyharmadát jelenti.

És akkor mutatjuk az egyik bódét, jó alaposan körüljárva a témát, minden szögből (a másik is ugyanilyen):

 

Hirdetés

 

 

 

Hirdetés