Szent László-freskókat állítottak helyre Sepsikilyénben

A 13. századi unitárius templom falán található felújított falfestményt szerdán adják át.
Hirdetés

Nemrégiben fejeződött be a sepsikilyéni unitárius templom északi falán található Szent László-freskó restaurálása a Teleki László Alapítvány koordinálásában, a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv keretében. A Sepsiszentgyörgy közelében található település unitárius temploma egyike azon középkori műemlékeknek, amelynek falai Szent László-legendát megjelenítő falfestményt őriznek.

A műemlék átfogó helyreállításának keretében a falképeket konzerválták, illetve Kiss Lóránd falképrestaurátor szakmai felügyeletével kiegészítették. Ennek elvégzése nem csupán esztétikai szempontból, hanem a falképek értelmezhetősége miatt is elengedhetetlen volt – közölte a Teleki László Alapítvány.

Fotó: Teleki László Alapítvány

A templom legrégebbi része a jelenlegi hajó, mely a 13. században, legkésőbb a 14. század első felében épülhetett. A hajóval egyidős félköríves szentélyt a 15. században lebontották, ekkor épült a sokszögzáródású gótikus szentély és a hajó déli bejárata. A templom nyugati homlokzatához 1806-ban épült torony. A templom legértékesebb műrészletei kétség kívül a hajó külső és belső falain látható 14–15. századi falképek.

A Teleki László Alapítvány tájékoztatása szerint a restauráláson átesett freskók ünnepélyes átadásra május 17-én 17 órától kerül sor. Köszöntőt mond Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, dr. Hanvay Dávid, az illetékes magyar örökségvédelmi hivatal kulturális fejlesztési főosztályvezetője, és dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója. A templom és a falképek helyreállításáról Jánó Mihály művészettörténész és Kiss Lóránd falképrestaurátor tart előadást.

Hirdetés