A sajátjának tekintette a kórház pénzét az igazgató

Kilenc év alatt kétmillió eurót vett ki a kasszából különféle módszerekkel. Most emeltek vádat ellene.
Hirdetés

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség a bukaresti Malaxa kórház korábbi igazgatója ellen, aki 2007-től a tavalyi év végéig összesen 9,1 millió lejt, vagyis mintegy kétmillió eurót sikkasztott az intézmény tulajdonából. Florin Secureanu 2016 decemberétől előzetes letartóztatásban van, rajta kívül bíróság elé állítják a kórház pénzügyi igazgatóját, a rendszergazdát, a műszaki osztály vezetőjét és a műszaki személyzet egyik tagját is bűnsegédlet miatt. Vádat emeltek öt cégvezető ellen is, akik könyvviteli és pénzügyi manőverekkel Secureanu zsebébe juttatták a kórház pénzét.

A volt kórházigazgató „kreatív könyvviteli” módszerekkel fejte az intézmény pénztárát. Például több cég szerződéseket kötött a kórházzal, de semmiféle szolgáltatást nem nyújtottak az intézménynek. A kórház persze kifizette az összegeket, amelyek aztán a cégvezetőkön keresztül átvándoroltak Secureanuhoz. A „szolgáltatásokért” a cégvezetők természetesen megkapták a maguk részét.

Az igazgató a kórház egyik beszállító cégétől is levette a sápot a fogyóanyag-szerződésekért cserébe utazásokat, szállodai számlákat, repülőjegyeket fizettetett ki vele. Ezeket a szolgáltatásokat maga Secureanu és családtagjai, barátai vették igénybe európai országokban, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Az ügyben a vádlottak több ingó és ingatlan vagyonrészét lefoglalták.

Hirdetés