Tiltakoznak az apahidaiak a pataréti romák beköltöztetése ellen

A községben lakó cigányoknak kellene normális életfeltételeket teremteni – mondják.
Hirdetés

Tiltakozó gyűlésre hívták péntekre a Kolozsvár melletti Apahida lakóit, hogy kifejezzék: ellenzik a romák betelepítését közeli pataréti szeméttelepről.

Az interneten is terjedő felhívás szerint a község vezetése Grigore Fati polgármesterrel az élen elmulasztott konzultálni az apahidaiakkal arról, hogy több roma családot a településre költöztetnének szociális lakásokba.

Mint arról beszámoltunk, a Kolozsvári Metropoliszövezet Közösségközi Fejlesztési Egyesületbe tömörülő civilek úgy döntöttek, hogy a Norvég Alaptól pályázott pénzből lakásokat vásárolnak vagy építenek Kolozsváron és környékbeli településeken, hogy a pataréti szeméttelep mellett élő mintegy háromszáz család közül egyelőre 35-nek lakhatási feltételeket biztosítsanak.

A felhívás szerint ahelyett, hogy máshonnan költöztetnének romákat a településre, inkább a már ott élő cigányoknak kellene megfelelő életkörülményeket biztosítani. A felhívás szerzői szerint a polgármestert terheli felelősség, mivel ellenvetés nélkül belement a civilek elképzeléseibe.

Hirdetés