pazs
2017. május 12. péntek, 19:07
A brit Iain Lindsay követőkre talált: tizenhárom külképviselő tiszteleg a költő előtt, nem is akárhogyan.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, a skót Iain Lindsay ismerős lehet az olvasóknak: ő az, aki a Magyar Költészet Napját rendszerint azzal tiszteli meg, hogy elmond egy magyar verset (idén Juhász Gyulát, tavaly József Attilát szavalt).

Nos, egy frissen közzétett videón tizenhárom ország budapesti nagykövete közösen adja elő Arany János Családi kör című költeményét – azt, amelyik a Hangzó Csodán is elhangzik majd a kolozsvári könyvhét vasárnapi zárónapján –, oly módon, hogy soronként recitálják az első versszakot.

A sort természetesen Lindsay nyitja, őt követi sorrendben a mongol, az argentin, a cseh, a lengyel, a francia, az ukrán, a belga, a fehérorosz, a horvát, a szlovák, a holland és a szlovén nagykövet. És akár hiszik, akár nem, ezek a komoly férfiak és asszonyok mosolyogva állathangokat utánoznak – zümmögnek, brekegnek és huhognak – a vers előadása közben, bizonyítva, hogy egy diplomatának nem muszáj hivataloskodónak lennie.

A kisfilm egyébként a Petőfi Irodalmi Múzeum Önarckép álarcokban című Arany János-kiállításához készült, és Ruszthi Zsolt munkája.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21110
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.