Most már biztos: Dragneából ezután sem lehet miniszterelnök

Elutasította az alkotmánybíróság az óvást, amely kifogásolta, hogy priuszosok nem lehetnek kormánytagok.
Hirdetés

Öt hónap, öt halasztás után az alkotmánybíróság végre meghozta döntését és csütörtökön kimondta: elutasítja  a nép ügyvédjének (ombudsman) január eleji alkotmányossági óvását, amelyben Victor Ciorbea megtámadta azt az előírást, hogy büntetett előéletű személyek nem lehetnek tagjai a kormánynak.

Ciorbea erőteljes PSD-nyomásra nyújtotta be az óvást január elején. A kormány működését szabályozó törvény érintett előírása ugyanis meggátolta Liviu Dragnea PSD-elnököt, hogy pártja választási győzelme után miniszterelnök lehessen. Dragneát korábban  két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, így a törvény rendelkezése értelmében nem lehet tagja a kormánynak.

A PSD elnöke több ízben igazságtalannak nevezte a jogerős ítéletet és alkotmányellenesnek a 2001-ben hozott törvényt, amely örökre megfosztja őt kormánytisztség betöltésétől, holott a bíróságok is csak bizonyos időre tiltják el az elítélteket a közügyektől, esetében pedig nem is volt ilyen tiltás.

Mivel hatályos törvény ellen csak egy ezzel összefüggő per érintettje vagy az ombudsman emelhet alkotmányossági kifogást, a PSD választási győzelmét követő napokban nagy nyomás nehezedett a szociáldemokraták támogatásával ombudsmanná megválasztott Victor Ciorbeára, hogy próbálja meg elhárítani a jogi akadályt Dragnea miniszterelnöksége elől. Az ombudsman eleinte vonakodott, hogy hivatalból emeljen óvást egy másfél évtizede hatályos törvény ellen, de a kormány beiktatása után mégis rászánta magát erre.

Hirdetés

Dragnea többször is kijelentette: szerinte őt illetné meg a kormányfői tisztség, a média és az elemzők pedig egyhangúlag úgy értékelték, hogy a jogi akadály elhárulása után átveszi a kormány vezetését Sorin Grindeanutól.

Victor Ciorbea lépésére egyébként Klaus Iohannis államfő és az ellenzéki pártok is felháborodtak, a PNL követelte az ombudsman lemondását. Szintén Ciorbea lemondását követelte egy civil petíció, amelyet rövid időn belül százezren írtak alá.

Hirdetés