Idén először Fehér megye is magyarnapozik

A június 15–18. között esedékes rendezvénysorozat összefogni és erősíteni kívánja a Fehér megyei szórványmagyarságot.
Hirdetés

A Fehér Megyei Magyar Napok szervezőinek közleménye szerint 40 változatos és díjmentes program 20 településen és 28 helyszínen várja az érdeklődőket. A rendezvény központja Nagyenyed lesz, de több magyarlakta településre is eljuttatnak programokat

„Szórvány településeken nagyon fontos a közösségépítés és a magyar kulturális örökség megőrzése, ennek érdekében  a programokat azokba a falvakba is eljuttatjuk, ahol nagyon alacsony a magyar  lakosság létszáma. Fontosnak tartjuk a magyar kultúra, a népművészeti hagyományok, a gazdag szellemi hagyaték és irodalmi értékek, változatos történelmünk és épített örökségünk népszerűsítését” – fogalmaznak a szervezők.

Az első Fehér Megyei Magyar Napok sztármeghívottja a REPUBLIC zenekar, amelynek koncertjére június 15-én kerül sor a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium udvarán. Az eseménysorozat ugyanakkor lehetőséget kínál a befutott együttesek és a kisebb művészeti csoportok és fiatal művészek bemutatkozására is, de reflektorfénybe helyezi a Fehér megyei művészeket, tánccsoportokat és tevékeny egyéneket is. A programkínálatnak meghívottjai többek között a nagyenyedi Smici Blues Band, a Hajdina Néptáncegyüttes Marosaludasról, és a Nagybaconi Néptáncegyüttes Kovászna megyéből.

Az említett programok mellett nem maradhatnak el a kiállítások, kulturális rendezvények, tanácskozások és sporttevékenységek sem. A megyében számos olyan esemény van, amely évek vagy akár évtizedek óta hagyományt teremtenek, de amelyek ezúttal értékes részeivé vállnak a Fehér Megyei Magyar Napoknak. Ilyen rendezvény a  hagyományos tornabemutató a Bethlen Gábor Kollégium sportpályáján és a véndiáktalálkozó.

A Zöld Nap keretében közös hulladékgyűjtési akciót szerveznek a megye különböző falvaiban, településein, illetve főbb turisztikai pontjain. Lesznek családi- és gyermekprogramok, szabadtéri játszóház, kézműves vásár, gasztronómiai sarok és elszármazottak találkozója is.

Hirdetés

„Több száz év alatt, magyar és román nemzetiségek csiszolódtak egymáshoz és éltek együtt a megyében, viszont kevés olyan fórum és csatorna létezik, amely elősegítené a kultúrák találkozását. Arra törekszünk, hogy a magyar kultúrát olyan formában mutassuk be, hogy az elérhető legyen más anyanyelvű érdeklődők számára is. Rendezvényünk ebből a szempontból is hiánypótló.” – áll a kezdeményezők közleményében.

A Fehér Megyei Magyar Napok jogi lebonyolítója a Dr. Brendus Gyula Egyesület, az infrastruktúrát pedig a Fehér Megyei RMDSZ biztosítja, de a megye civil szervezetei, tanintézményei, egyházai, vállalkozói és a helyi társadalom tagjai is azon dolgoznak, hogy a rendezvény minél sikeresebb legyen.

A fesztivál részletes programja megtalálható a rendezvény Facebook-oldalán

Hirdetés