Könyvünnepre készül Kolozsvár

Kötetekben és irodalmi programokban gazdag lesz május idusa a kincses városban.
Hirdetés

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet az RMDSZ, a Romániai Magyar Könyves Céh, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete. Az esemény központi helyszíne a Fogoly utca, ahol könyvvásár, gyermekfoglalkozások, megzenésített irodalmi műveket is felvonultató koncertek, színházi előadások egyaránt lesznek, emellett pedig Kolozsvár számos pontján találkozhatunk a kortárs magyar irodalom jeles személyiségeivel.

Az ünnepélyes megnyitóra

május 11-én, csütörtökön

16 órától kerül sor a Fogoly utcában, majd 17 órától fellép a 90 gyermeket számláló Kolozsvári Magyar Gyermekkórus. Könyvbemutatók egész sorával várják már csütörtök délután az érdeklődőket a Bulgakov Irodalmi Kávéházban és a Katolikus Nőszövetség Dísztermében. Este 20 órától Így szerettek ők… Kosztolányi Dezső szerelmei címmel egyfelvonásos színházi előadást mutatnak be a Fogoly utcában. A darab a költő, író életének ismeretlenebb verseit tárja a nagyközönség elé, bemutatva Kosztolányi harcát a rákkal szemben és szerelmi gyötrődését egy férjes asszony után. Kosztolányi Dezső szerepében Gyabronka József, Jászai Mari-díjas magyar színművész, Radákovich Máriát Borbély Alexandra, Harmos Ilonát Kiss Mari, Jászai Mari-díjas színésznő alakítja. Marosán Csaba színművész előadóestje Arany János műveiből 21 órakor kezdődik.

Május 12-én, pénteken

már 10 órától érdemes betérni a Fogoly utcába, ahol megkezdődik a könyvvásár, 11 órától pedig az Életfa Családsegítő Egyesület gyerekprogramja. Szintén 11-től indul a várostörténeti séta Gaal Györggyel. A kassai bohém társasággal a 1911 és 1923 között megjelenő hetilap, a Szinházi Újság hasábjain keresztül ismerkedhetünk meg 11 órától a Minerva Házban. A megnyitón részt vesz: Eleonóra Blašková, a kiállítás kurátora, Kemenczky Kálmán, az egykori laptulajdonos fia és Palenčárné Csáji Ildikó, a Kassai Polgári Klub vezetője. Tartalmas, cirkuszi elemekkel tarkított, interaktív műsor Csaba és Mályki bohócműsora 13:30-tól várható a Fogoly utcában.

15 órától Visky Anna beszélget Szász Hargitával a Háromszázhatvanöt című kötetének apropóján, 16 órától ugyanitt Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor a magyar történelem egyik legrejtélyesebb dinasztiájának titkairól beszélget A Báthoryak titkai – fikció és valóság című könyv kapcsán.

Az Ünnepi Könyvhét keretében 17:30-tól  a számos díjjal kitüntetett magyarországi szépirodalmi alkotóval, Térey János költővel Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, producer, újságíró – aki nem mellesleg civilben évekig volt irodalomtanár is – beszélget Térey költészetéről, legutóbbi könyveiről, összegyűjtött verseiről. A költő megismertet legfrissebb, Őszi hadjárat című válogatott és új verseket tartalmazó kötetével is. 20 órától Irodalmi dj-zés várható Prieger Zsolt és Bajtek Erika (Anima Sound System) előadásában. A művészek magyar és világirodalmi verseket mixelnek össze Ezra Poundtól Babits Mihályig, amelyben Latinovits Zoltán és Básti Lajos előadása egyesül a modern elektronikával, Rilke elégiái, Ady szenvedélyes gondolatai, Pilinszky és József Attila sorai kúsznak rá a popkultúra kísérleti szegmenseire.

Május 13., szombat

is tartalmasnak ígérkezik: a várostörténeti sétát ezúttal Asztalos Lajos vezeti 11 órától, majd a Puck Bábszínház színészei lépnek színpadra Ha én lennék Mátyás király című darabbal. Újra lesz bohócműsor, 14 órától pedig az Erdélyi Múzeum-Egyesület I. Szakosztályában c. kötet bemutatójára kerül sor a Bulgakovban, ahol 15 órától műfordítói kollokvium kezdődik. Lupescu Kata Kalózlány című kötetét 16 órától mutatják be a Fogoly utcában. Lupescu Kata könyve a serdülő olvasóréteget célozza meg, a történet pedig a felnőtté válásról szól.

Hirdetés

Ugyanitt 18 órától Katona Zoltán mutatja be Gerlóczy Márton Elvonókúra című kötetét. Gerlóczy Márton 1981-ben született Budapesten, azóta is ott él, jelenleg újságíróként és publicistaként dolgozva. 2003-ban jelent meg kultuszkönyvvé vált első regénye, az Igazolt hiányzás, azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit, és az ő nevéhez fűződik az első magyar plágiumregény is (Rabigában 2.).

A Bulgakov szombat délután három eseménynek is helyt ad, este 19 órától például itt adják át E-MIL a 2016. évre szóló díjait. Kósza verslábak, időmérték és nélküliség, valamint vizuális elemekkel tarkított dallamok várják a slam és zeneimádókat 19:30-tól a Fogoly utcában a NEST – Experijam keretében.

Május 14., vasárnap,

a könyvmaraton utolsó napján 12 órától kezdődik Bertóti Johanna interaktív gyermekelőadása, majd 14 órától kerül sor a Licis Slam Bajnokság döntőjére, végül közösségi versmondással zárul az Ünnepi Könyvhét hetedik kiadása.

Az esemény teljes programra elérhető az unnepikonyvhet.ro honlapon, újdonságokért kövessék figyelemmel a könyvhét Facebook-oldalát.  

Hirdetés