A TIFF nem adja alább Alain Delonnál

A francia színészikon lesz a kolozsvári filmfesztivál idei díszvendége.
Hirdetés

Alain Delon, a francia és összeurópai filmművészet legendás alakja, a nagyszerű színész és minden idők filmes szívtiprója lesz az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszmeghívottja – jelentette be a TIFF sajtóirodája szerdán.

Delon először látogat Romániába, hogy átvegye a TIFF nemzetközi életműdíját. Június 9-én a Főtéren vetítik le a francia sztár tiszteletére az Egy zsaru bőréért (Pour la peau d’un flic) című filmet, amelynek Alain Delon nemcsak a főszereplője, hanem a rendezője is. (A jegyek máris megvásárolhatók a jegymesteren és a TIFF-applikáció révén.)

Ezen kívül olyan filmtörténeti klasszikusokban játszott, mint a Ragyogó napfény, a Rocco és fivérei, a Napfogyatkozás, A párduc, A szamuráj, A szicíliaiak klánja, a Borsalino, a Klein úr, de ő volt a Fekete tulipán és Zorro is; és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Pierre Melville (akit mai napig kedvenc rendezőjének tart), Lucchino Visconti, Michelangelo Antonioni, Jacques Deray vagy Jean-Luc Godard.

Alain Delon életpályája és személyisége nem mentes az ellentmondásos tényezőktől sem: zaklatott, számtalan nőüggyel tarkított magánélete, haditengerészeti múltja, korábbi szélsőjobboldali politikai elkötelezettsége, tisztázatlan szerepe testőreinek rejtélyes halálában is része a Delon-mitológiának.

„Alain Delon több generáció által szeretett és csodált színész, úgy hiszem, a fesztiválon való részvétele a TIFF egyik csúcspontja lesz, és mindannyiunk szívében megmarad” – idézi a közlemény Tudor Giurgiu fesztiváligazgatót. Biztosak vagyunk benne, hogy így is lesz.
 

Hirdetés