Elszabadultak a hormonok a kolozsvári színházban

Úgy próbálnak együtt lenni a színészek egymással és velünk, hogy ne erőltessék ennek az értelmét.
Hirdetés
A lehetetlent próbálták meg ma a kolozsvári magyar színház alkotói: verbális és jól strukturált információk gyors megértésére és továbbadására hivatott sajtótájékoztatón igyekeztek beszélni legújabb előadásukról, a Hormonról, amely
  • alig verbális, 
  • inkább installáció, mint előadás, 
  • befogadása lelassulást és türelmet igényel,
  • mert nem a világrengető, hanem a világtovábblendítő dolgokra koncentrál.
A Hormon cím mindenkinek nagyon tetszett már az első pillanattól, de utána már a Wikipédia sem tudott segíteni megérteni, miről szóljon az előadás, szórakoztattak a Hormon-csapat tagjai a beharangozó sajtótájékoztatón. Ezért a BBTE Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézet két tanárát, Rácz Csabát és Barabás Rékát hívták meg a próbákon előadni a hormonok működéséről. Vagyis ne féljünk tudományos alapokon (is) megérteni a Hormont.
 
Dolgoznak a hormonok
 
Dolgoznak a hormonok a Hormon próbáin | Fotók: Biró István
 
Alcíme szerint a darab installáció 5 próbálkozás az együttlétre, és Sinkó Ferenc rendező szerint a legfontosabb, amire felépítették, az a másfél hónapnyi együttlét, amelyben kvázi összezárva beszélgettek a színészek, a rendező, a dramaturg, a jelmeztervező, a hangfelelős. Kihívás volt számára egyrészt összetartani egy ilyen nagyon színes társaságot, a legnépesebbet, amellyel eddig dolgozott, kiépíteni tagjai között a bizalmat, figyelni a folyamatos egymásra hangolódást, másrészt pedig az, hogy le tud-e lassulni, el tud-e fogadni dolgokat úgy, hogy csak néz, és nem próbál egyből következtetéseket levonni, egyből megérteni mindent, és előre tudni, mi történjen a színpadon.
 
Ugyanezt szűrte le Dimény Áron színész is, aki hiába próbálta, most sem tudta eltitkolni, mennyire élvezte ezt az alkotófolyamatot, amely neki annak a szükségessségét mutatta meg, hogy ne csak a rögzített, világrengetően fontos dolgokat vigyék színpadra, azt, amitől megáll a világ egy pillanatra, hanem azt is, amikor nem áll meg a világ, és ez jó. Azt is meg kell tanulni, mondta, hogy nem kell mindig mindent felmutatni, mindig mindent előadni, és ez nem vesz el a színház mint művészi gesztus értékéből, hanem hozzátesz.
 
Azért szokatlan kísérlet a Hormon, mondta Adorjáni Panna dramaturg, mert azt a pillanatot akarják elkapni benne, amikor „elkezdjük megszokni egymást”. A kísérletben ő elsősorban Pannaként, és csak utána dramaturgként vett részt. Nem voltak feladatok leosztva a csapatban, erősítette meg a mozgásszínház felől érkező Ötvös Kinga színész is.
 
Hormonkoktél
 
A színházi hormonkoktél összetevői a sajtótájékoztatón (balról jobbra): Francisco Alfonsín, Balázs Nóra, Búzás András, Dimény Áron, Carmencita Brojboiu, Visky András, Adorjáni Panna, Sinkó Ferenc, Ötvös Kinga, bhkata. Fotók: Biró István
 
Hogy ez az egész mennyire furcsa, azt Francisco Alfonsín színész illusztrálta. Azóta szeretett volna együtt dolgozni Sinkó Ferenccel, hogy látta a Pour toujours című előadását. Franciaországban élő spanyol színészként fejest ugrott egy Romániában magyar nyelven működő színház projektjébe, amelyből leginkább a hagyományos színészi eszközök hiányoznak: nincs megtanulnivaló szöveg vagy koreográfia, csak az a kihívás, hogy legyen önmaga. 
 
A legnehezebb szakmai kihívás számára az, hogy mindig egy kísérletet kell eljátszania, nem egy készre kottázott előadást. A Hormon címen futó színházi installáció minden egyes színpadraállítása más lesz, biztosított Búzás András színész is, aki az épp aktuális hormonkoktélhoz majd jelentős adrenalinadagokat fog keverni. Számára ez a munka a közösség, az együttlét kereséséről szól, de arról is, hogy közösségben is mennyire egyedül lehet az ember.
 
Bár Sinkó Ferenc rendező kifejezetten örült neki, hogy a próbafolyamat alatt senki sem sietett, és nem siettetett, mi igyekezzünk azért jegyet vásárolni. A május 6-i bemutatóra a jegymester.ro-n már nincs is hely, a május 14-i előadásra pár jegy még kapható.
 
Az előadás alkotói: Francisco Alfonsín, Buzási András, Dimény Áron, Laczó Júlia, Orbán Attila, Ötvös Kinga színészek, Adorjáni Panna dramaturg, Balázs Nóra rendezőasszisztens, Carmencita Brojboiu díszlettervező, Bocskai Gyopár jelmeztervező, bhkata az előadás hangzásvilágának, Radu Bogdan a videoprojekciók megalkotója, Albert Csilla alkotótárs, valamint Borsos Levente, a speciális effektek felelőse. 

Hirdetés