Megintette Orbán Viktort az Európai Néppárt

A Fidesz kizárása viszont nem vetődött fel.
Hirdetés

Szombat délelőtt ültek asztalhoz az Európai Néppárt vezetői, hogy elővegyék Orbán Viktort, mindenekelőtt a lex CEU ügyében. Ám a hírek szerint szóba került a civilszervezetek és a nemzetközi konzultáció kérdése is.

A politico.eu élő tudósítása szerint Siegfried Muresan, az Európai Néppárt szóvivője kijelentette: Orbán Viktor tudomásul vette a dorgálást és megígérte, teljesíteni fogja az Európai Bizottság kéréseit, többek között azt is, hogy ne zárják be a CEU-t. A tudósításból az is kiderült, hogy a Fidesz kizárása az Európai Néppártból nem képezte az ülés témáját.

Az ülést követően viszont Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy amennyiben Orbán nem hagy fel a külföldi egyetemek ellen irányuló nyomásgyakorlással, kockáztatja a Fidesz tagságát az Európai Néppárton belül.

Az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul közleményében a lex CEU-ügyön kívül a civilszervezetekről, illetve az „Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenű nemzeti konzultációról is szót ejtett. Daul szerint a szombati tárgyalások során arra kérték a Fideszt, tegyen meg mindent az Európai Bizottság vonatkozó kéréseinek teljesítése érdekében. Magyarán: nem lehet fittyet hányni a civilszervezetekre, illetve legyen elég az EU-ellenes retorikából. A közlemény szerint Orbán Viktor ígéretet tett a kérések teljesítésére.

Hirdetés