A Dragnea-rezsim: pangás és demagóg offenzíva

Liviu Dragnea román szultán akar lenni. És mindent meg is tesz ennek érdekében.
Hirdetés

Bár nem annyira hangosan és pezsgő módon, mint elődje, Victor Ponta, Liviu Dragnea mégis minden kétséget kizáróan csodálója az Erdoğan-rezsimnek. A PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) elnöke más körülmények között nem habozott volna felkarolni Törökország elnökének nyílt módszereit. Végső soron mindkét politikusnak közös jellemzője az abszolút hatalom iránti vágy és a jogállamiság formáinak semmibe vétele. Románia, Dragnea úrra nézve sajnálatos módon – még – nem Törökország, a nyugati nyomás pedig – viszonylag sikeresen – akadályozza meg a teljes hatalom megszerzésére irányuló erőfeszítéseit. Ami nem jelenti azt, hogy a Dragnea úr által követett terv ne maradna ugyanaz – egy helyi szultánizmus bevezetése, mely lehetővé tenné egy uralma alatt álló Románia totális és végleges dominálását. A globális demokratikus visszafejlődés olyan elem, mely csak tovább erősíti hegemón törekvését.

Hiszen ha figyelmesebben megnézzük, a tavaly decemberi választás nyomán beiktatott kormánynak egyetlen látható és agresszív napirendje van:

a kiváltságok megszilárdítása és azoknak az akadályoknak a kiiktatása,

melyek veszélyeztethetik Dragnea úr feltörekvését. A mai Romániában minden ennek az alapvető célnak van alárendelve. A bérpolitikától kezdve (klasszikus általános megvesztegetési eszköz) a beruházási logikáig és a helyi kormányzásig. Románia egy olyan rezsim foglya, melynek nincs más célja, mint saját ellenőrzésének kiterjesztése.

Grindeanu kormányfő és kabinettársai ennek a tökéletesen kidolgozott, folyamatos cenzúrát biztosító rendszernek a rabjai. Folyamatosan megerősítik Dragnea úr gyámkodását az általa létrehozott rezsim felett. A miniszterelnök esetenkénti kitörései csak ezt a középszerű dramaturgiát akarják valamennyire valóságszerűvé tenni. Grindeanu úr annak az embernek a – szolgalelkű – meghosszabbított keze, aki megalkotta és a jelenlegi tisztségébe ültette őt. Dragnea úr kitűnő szóvivője.

Ebben a szereposztásban a miniszterelnökre hárul az a – kényes – feladat, hogy lecsillapítsa a külföldi partnerek félelmeit. Az elegáns és nyájas Grindeanu úr biztosítja arról az amerikai és európai hivatalosságokat, hogy Románia elkötelezettsége határozott és vitathatatlan, ami a törvény uralmának megvédését illeti. Ami pedig Liviu Dragneát illeti, az ő hangja ettől eltérő hangzású.

Egy olyan demagógia hangja,

mely nem habozik a néhai RSZK-t (Románia Szocialista Köztársaság – a szerk.) idéző módon hivatkozni a nemzeti szuverenitásra. E rezsim lényegéhez tartozik a – folyamatos – kétszínűség. A Győzelem-palotában (a kormány székhelye – a szerk.) elhangzó ígéreteket a többségi parlamenti képviselőknek azok az erőfeszítései egészítik ki, melyekkel – a közkegyelemről szóló jogszabály révén – törvénybe akarják foglalni a törvény előtti egyenlőtlenséget. Az új USL (a PSD és a Nemzeti Liberális Pártból, a PNL által létrehozott, 2011 és 2014 működött Szociál-Liberális Szövetség – a szerk.), Traian Băsescu – lelkes – cinkosságával más úton-módon valósítja meg azt, amit nem tudott a 13. sz. sürgősségi kormányrendelettel elérni.

Ez olyan, mintha a román államnak ezekben a hónapokban nem lenne más politikája, mint annak a pangásnak a megszilárdítása, mely elriasztja az egyéni kezdeményezést és elfojt bármiféle hiteles energiát. Bérnövelési délibábok helyettesítenek konkrét és óvatos számításokat. Liviu Dragnea pénzügyminiszterhez intézett dorgálásai a demagógiának ehhez a pedagógiájához tartoznak. Mindent a soron következő választásnak rendelnek alá. Mégpedig azért, mert

Dragneának az államfői tisztség megszerzése a bevallatlan álma. 

Hirdetés

Ez a tisztség, melyből végleg megszelídítheti a magisztrátusok testületét. Ez egy nehezen megvalósítható terv? Liviu Dragnea alábecsülése végzetes lehet a román demokrácia számára. Liviu Dragnea eléggé eltökélt és a szükséges párt- és állami apparátussal is rendelkezik. Az abszolút uralom nem egy elképzelhetetlen álom.

A strómanokon keresztül zajló kormányzás lehetővé teszi számára, hogy elhatárolódhasson mindattól, ami kilép a vállaltan hirdetett demagógiája keretei közül. Grindeanu úr és kollégái a Liviu Dragnea karrierjének oltárán feláldozható áldozatok szerepét töltik be. A Románián elhatalmasodó pangás az a környezet, melyből a PSD-elnök hatalma táplálkozik. A változás minden áron való elkerülése, a személyes hegemónia megerősítése útján: ez a receptet, melyet Dragnea úr módszeresen követ. Felemelkedése az aprólékos munka és a türelem gyakorlata. A Dragnea-rezsim azért erősödik, hogy tartós lehessen. Románia ledermedése az a jövő, mely felé törekszik.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés