Kudarcba fulladt Románia szemétgazdálkodása

Az EB emiatt pert indít Bukarest ellen az Európai Unió Bíróságán.
Hirdetés

Szabálysértési eljárást indít az Európai Bizottság Románia ellen amiatt, hogy Bukarest nem igazította egy 2008-as uniós irányelvhez a szemétgazdálkodási törvényeit.

Annak ellenére, hogy a Bizottság korábban többször figyelmeztette, Románia nem módosította az országos szemétgazdálkodási szabályait és a hulladékképződés megelőzésére vonatkozó programját – közölte az EB. A Bizottság bőven kivárt a szabálysértési eljárás beindításával, a módosításoknak ugyanis legkésőbb 2013-ig kellett volna megtörténniük. Az EB 2015-ben jelezte a Bukaresti vezetésnek a helyzetet és 2016 tavaszán részletes értesítést küldött a hiányosságokról.

A 98/2008-as európai irányelv célja a környezet és az emberi egészség védelme a hulladékképződés káros hatásainak korlátozásával és a nyersanyagok felhasználásának ésszerűsítésével.

Az irányelv szerint a tagállamoknak 2010 decemberéig kellet volna összhangba hozniuk törvényi rendszerűket az előírásokkal.

Az EU-tagállamok körében Románia az utolsók között van a szemétgazdálkodásban. Romániában a háztartási hulladék 72 százalékát hagyományos szeméttárolókba gyűjtik, míg az EU erre vonatkozó átlaga 25,6 százalék.

Hirdetés