Úgy nőnek az ingatlanárak, mintha nem lenne holnap

Csökken a kínálat, a kereslet viszont növekszik.
Hirdetés

Az idei év első negyedévében 4 százalékkal drágultak a romániai lakások az előző negyedévi szinthez mérten, ez volt a második legnagyobb áremelkedés az elmúlt három évben – derül ki az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál által végzett elemzésből.2014 negyedik negyedévében 4,2 százalékos drágulást jegyeztek, azóta nem volt példa hasonló ütemű áremelkedésre. A lakások különben 2014 második felében indultak drágulásnak, azóta negyedévente átlagosan 2,4 százalékkal nőttek az árak. Az ingatlanközvetítő szerint a mostani piaci árak a 2010-es szinthez hasonlítanak.

„Bár a lakáspiac gyorsan fejlődik, és az árak folyamatosan nőnek, még mindig a 2008-as árak alatt vagyunk. Jelenleg a piac be tudja fogadni a drágulásokat, mivel a nagyvárosokban magas a kereslet a bankhiteleknek, illetve az Első otthon kormányprogramnak köszönhetően” – mondta Dorel Niţă, az Imobiliare.ro piaci elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Az elemzést készítő szakemberek úgy látják, hogy az árak alakulását a kereslet és a kínálat közötti viszony alakítja.

„Az ország hat legnagyobb városából érkező lakáshirdetések számának alakulása azt mutatja, hogy csökken a kínálat. Az új ingatlanok esetében a visszaesés mintegy 20 százalékos volt 2017 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb, 24 százalékos visszaesés Konstancán, a legkisebb, 8 százalékos Jászvásáron volt. Összességében vizsgálva az eladásra szánt lakások számát, a zsugorodás még látványosabb, átlagosan 33 százalékos. Itt is Konstanca áll a rangsor élé 37 százalékos visszaeséssel, majd Bukarest következik 35 százalékkal, a legkisebb visszaesést pedig ebben az esetben is Jászvásáron jegyezték, ahol 25 százalékkal csökkent az eladásra szánt lakások ára” – derül ki az ingatlanközvetítő szerdai közleményéből.

Hirdetés

Mint rámutatnak, a keresleti oldalon viszont az első negyedévben jelentős növekedést tapasztaltak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A vizsgált hat nagyvárosban összességében 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akiknek szándékukban állt lakást vásárolni. A kereslet Brassóban nőtt meg a legnagyobb mértékben, 38 százalékkal, az ellenkező póluson Bukarestet találjuk 13 százalékkal.

Kolozsvár az egyetlen kivétel, a kincses városban ugyanis 7 százalékkal visszaesett a kereslet 2016 első negyedévéhez mérten. Ha azonban az előző negyedévi adatokkal vetjük össze, akkor 37 százalékos gyarapodásról beszélhetünk – derül ki az Imobiliare.ro elemzéséből.
 

Hirdetés