Lefejezték a Román Rádiót

A vezetőség menesztésével jár, hogy a parlament elutasította a közszolgálati rádió tevékenységi beszámolóját.
Hirdetés
A Szociáldemokrata Pártot képviselő Georgică Severin tölti be ideiglenesen a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatói tisztségét – döntött szerdán a parlament plénuma, miután elutasította a közszolgálati rádió 2015-ös és 2016-os évre szóló tevékenységi beszámolóját. 
 
Florin Iordache ülésvezető hangsúlyozta, hogy a jelentések elutasítása az igazgatótanács leváltását, illetve ideiglenes vezérigazgató kinevezését vonja maga után. Ovidiu Miculescu a menesztett vezérigazgató, aki ellen tavaly novemberben indult eljárás 400 ezer lejes jogtalan haszonszerzés ügyében.
 
A volt igazgató drága kiszállásairól Cătălin Tolontan és csapata közölt cikksorozatot tavaly október elején. Forrásaik szerint Ovidiu Miculescu az elmúlt két évben 32 alkalommal utazott külföldre a rádió költségén, ezek közül legalább 29-szer az első osztályon repült, és nem veti meg a drága szállodákat sem.
 
A két ház összevont kulturális bizottsága kedvezően véleményezte a volt szenátor Georgică Severin jelölését, amelyet kevéssel ezután a parlament is megszavazott. A javaslatot 214 támogató és 58 ellenszavazattal fogadták el.
 
„Szemtanúi voltunk a Román Rádiótársaság igazgatótanácsa politikai kivégzésének. Ez a valóság. Ha a közrádió elnök-vezérigazgatója nem keveredett volna konfliktusba Liviu Dragneával, a tevékenységi beszámoló nagyon jó lett volna” – mondta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan a képviselőház és a szenátus plénuma előtt. „Semmi esetre sem szeretném védeni a volt elnök-vezérigazgatót (…), de amit ma tettek, csak ráerősít arra, hogy nincsenek gátlásaik” – fogalmazott. 
 
Az USR képviselői elhagyták az üléstermet, így tiltakozva az ellen, ahogyan új vezetőt jelölt a parlament a Román Rádiótársaság élére. Az alakulat képviselői nem vettek részt a két ház összevont kulturális bizottságának ülésén, amelyen jóváhagyta a testület az ideiglenes elnök-vezérigazgató jelölését. 
 
„Ez az egész csak egy színjáték, amelyben nem kívánunk részt venni, ezért az USR-frakció kivonul a plénum üléséről” – jelentette be Vlad Alexandrescu szenátor. 
 
A parlament tavaly törölte el a rádió- és tévéilletéket, amelynek akkor egyik intézmény sem örült, mivel a közvetlen lakossági finanszírozást tartják függetlenségük zálogának
 

Hirdetés