Művészi AKTus
Szerző: Főtér.ro
2017. április 24. hétfő, 19:42
És még csak nem is Anita Ekbergnek hívják, hanem Adrián Pino Oliverának.

Közszeméremsértés miatt 450 euró pénzbüntetésre ítélték Rómában Adrián Pino Olivera katalán, mondjuk így, performanszművészt, aki pucéran, orgonacsokorral a kezében beugrott a római Trevi-kútba – írja az MTI a La Repubblica római kiadására hivatkozva.

A 19 éves Oliviera, aki arról lett ismert, hogy műemlékek és műalkotások társaságában fotóztatja magát, döbbent turisták ezreinek szeme láttára péntek délután tűző napon vetkőzött pucérra, majd a kútba ugrott. A Facebookra posztolt fotókon egyik kezével eltakarta magát, a másikban orgonacsokrot tartott. Néhány orgonaszálat ki is szedett a csokorból, és teátrális mozdulatokkal elhajította.

A performanszt ráadásul közzé is tette a YouTube-csatornáján. VIGYÁZAT, 18+-os tartalom!!!

Az „előadásnak” a rendőrség vetett véget, bejelentésre érkeztek a helyszínre, hogy Oliverát kirángassák a híres barokk műalkotás medencéjének vizéből.

„A meztelen test poétikai és politikai erejéről van itt szó” – magyarázta a férfi a hatóságnak, de a rendőröket nem hatotta meg különösebben a művészetfilozófiai eszmefuttatás, mert közszeméremsértés miatt megbírságolták.

Olivera közölte, nem fogja kifizetni a bírságot. „Keressenek fel Barcelonában, ha a pénzhez akarnak jutni” – mondta.

A katalán performer „visszaesőnek” számít a művészeti alkotások közelében elkövetett pucérkodás terén: három évvel ezelőtt a firenzei Uffizi képtárban vetkőzött meztelenre Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye előtt és a szépség ókori istennőjének pózában fotóztatta magát. Ezután letérdelt, rózsaszirmokat hintett maga köré és többször is azt kiáltotta, hogy Freedom (szabadság)!
Tavaly márciusban a párizsi Louvre-ban pózolt a múzeum egyik legértékesebb kincse, a Szamothrakéi Niké ókori márványszobra előtt.

Róma városa a 17. században épült Trevi-kút védelmének szigorítását tervezi az eset után, amelynek előzménye, hogy tíz nappal korábban egy olasz férfi vetette magát hirtelen a medencébe és úszni is megpróbált benne. A rendőrök kihúzták, a legközelebbi rendőrőrsre vitték, ahol többek között a karhatalomnak való ellenállás miatt jelentették fel.

Mindenesetre, ha már Trevi-kút, inkább maradnánk ennél a változatnál:
 

comments powered by Disqus
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.