Két másodpercen múlott a magyar arany a kolozsvári torna Eb-n

A lólengést évtizede uraló Berki Krisztián a várakozási idő túllépése miatt nem lett hetedszer is Európa-bajnok.
Hirdetés

Szombat délben gyorsan kiderült, hogy még tornában is számít a hazai pálya, mert a szerenkénti döntők első versenyszámában meg is született a szervezők és a csarnokot lassan, de biztosan megtöltő közönség által annyira várt román aranyérem. A 36 éves Marian Drăgulescu gyakorlatánál ugyan három nehezebb is akadt talajon, a rutinos bukaresti sportoló azonban riválisaival ellentétben nem követett el hibákat. A rögtön utána következő orosz Dmitrij Lankin pedig hiába dobott be triplaszaltót is, két átlója végén is ellépte a leérkezést, és végül 34 ezreddel a második helyre szorult. Drăgulescu pedig „szárnyalt” a boldogságtól.

Az első női fináléban jött az újabb magyar medál, azonban kisebb meglepetésre nem az egyéni összetettben második Kovács Zsófia, hanem Dévai Boglárka állhatott a dobogóra. Kovács első ugrásával (14,566 pont) még vezetett, de másodikra egy jóval alacsonyabb nehézségi fokú gyakorlatot mutatott be, és a pontos végrehajtás kevés volt a magas pontszámhoz.

Kovács Zsófia ezúttal „csak” a 6. helyig ugrott|Fotók: Manases Sándor

Az utolsóként nekifutó Coline Devillard egy egész jeggyel magasabb kiinduló pontszámú ugrása megérte a kockázatot, és aranyat hozott a tornászok között is feltűnően aprócska francia lánynak. A szlovén Teja Belaknak érem ugyan nem jutott, de a jegyre várva szülinapi ajándékként megkapta a Happy Birthdayt a verseny DJ-jétől. Ugyanattól, aki három nappal korábban még a Zorbász zenéjét tette fel, amikor egy török versenyző készülődött a lólengésre…

És a döntők sorában éppen a lólengés következett, az olimpiai bajnok Berki Krisztiánnal. A magyar fiú szépen forgott a lovon, majd hosszasan várt a pontszámára, csalódottan véve tudomásul, hogy három tizedes levonást kapott, és ezzel az orosz David Beljavszkij mögé szorult. Edzője szinte azonnal ment is óvni a fellebbezési zsűrihez, de az alig két percnyi tanácskozás után elutasította a magyar tiltakozást. Mint utólag kiderült, a félperces felkészülési idő 2 másodperces túllépéséért kapta a büntetést, azaz túl későn kezdte meg a gyakorlatot.

„Huszonnyolc éve tornázom, de ilyen még nem volt, hogy ennyire gyorsan pörögjön az óra. Orosz volt a vezetőbíró, és orosz a legnagyobb ellenfelem, ilyen a torna. Elégedett vagyok, idén már tizenhatodszor csináltam meg ezt a gyakorlatot, és mindig jól sikerült” – mondta a Főtérnek a szám hatszoros Európa- és háromszoros világbajnoka, miközben a teljes magyar delegáció dühöngött. Berki innen kezdve már csak turistaként tartózkodik Kolozsváron, és vasárnap a városnézésre is szakít időt.

Hirdetés

Elissa Downie, Coline Devillard és Dévai Boglárka a dobogón

Az Eb utolsó magyar fellépése a felemáskorlát döntőjében volt, de Kovács Zsófia három nap után először hibázott: az alsó korláton lendületet vesztett és lehuppant. Még nagyobbat esett a címvédő Rebecca Downie, aki be sem tudta fejezni produkcióját, így az arany a belga Nina Derwaelé lett.

Az Eb utolsó előtti napját a gyűrű döntője zárta, ekkor azonban a hangosbemondóknak már kétpercenként kellett figyelmeztetni a fegyelmezetlen közönséget, hogy ne vakuzzon mobilokkal a versenyzők szemébe. A DJ ekkor már a megfelelő embernek tolta be a szirtakit, az olimpiai bajnok Elefteriosz Petruniasz pedig a nap legmagasabb pontszámával, 15.433-mal hálálta meg a gesztust.

Férfiak, talaj: 1. Marian Drăgulescu (román) 14.500, 2. Dmitrij Lankin (orosz) 14.466, 3. Alexander Shatilov (izraeli) 14.400
Lólengés: 1. David Beljavszkij (orosz) 15,100, 2. Berki Krisztián (magyar) 14.900, 3. Haratjun Merdinjan (örmény) 14.833.
Gyűrű: 1. Elefteriosz Petruniasz (görög) 15.433, 2. Courtney Tulloch (brit) 15. 066, 3. Igor Radivilov (ukrán) 15. 033.
Nők, ugrás: 1. Coline Devillard (francia) 14,466, 2. Elissa Downie (brit) 14.350, 3. Dévai Boglárka (magyar) 14.316, …6. Kovács Zsófia (magyar) 14.199
Felemáskorlát: 1. Nina Derwael (belga) 14.633, 2. Jelena Jeremina (orosz) 14.300, 3. Elissa Downie (brit) és Elisabeth Seitz (német) 14.133, …6. Kovács Zsófia (magyar) 13.100.

Hirdetés