Elfogták a dortmundi merénylet gyanúsítottját

A háttérben a gyanú szerint nem iszlamista terrorizmus, hanem tőzsdei spekuláció állhat.
Hirdetés

Több napos embervadászat után a német hatóságok őrizetbe vettek egy 28 éves orosz állampolgárt Baden-Württembergben, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő akarta felrobbantani múlt héten Dortmundban a helyi Borussia labdarúgócsapatát szállító autóbuszt.

A Bild honlapján megjelent hír szerint a férfi már a robbanás után feltűnt annak a hotel-személyzetnek, ahol a csapattal együtt lakott. A támadásban a Borussia Dortmund egy futballistája, Marc Barta sérült meg, egy rendőr pedig sokkot kapott.

A német lap online kiadásában megjelentek szerint a férfit április 13-a óta húszrendbeli gyilkossági kísérlet gyanújával körözték a német hatóságok. Mint írják, a Szergej V.-nek nevezett férfi távirányítással hozhatta működésbe a robbanószerkezetet.

A Bild ismerteti: több száz kommandós, szövetségi ügynök és helyi rendőr akciója során fogták el a gyanúsítottat, mielőtt elérte volna a tübingeni munkahelyét. A német szövetségi ügyészség egy munkatársa is a helyszínen tartózkodik, teszik hozzá.

A robbantás hátterében részvénymanipuláció állhatott a lap szerint. A gyanúsított ugyanis a futballcsapat részvényeinek esésére kötött üzletet, úgy, hogy mintegy 3,9 millió eurós nyeresége lett volna az ügyletből.
Ehhez mindösszesen egy 78 ezer eurós befektetést kellett eszközölnie a távirányítású bombával és a kivett hotelszobával.
 

Hirdetés