Kolozsváron elkezdődött a torna Európa-bajnokság

Romániában legutóbb hatvan éve szerveztek hasonló szintű rendezvényt.
Hirdetés

A kolozsvári sportcsarnokban ma kezdődött a torna Európa-bajnokság, 37 ország 274 sportolójának (168 férfi és 106 nő) részvételével. Romániában legutóbb hatvan évvel ezelőtt szerveztek hasonló szintű rendezvényt.

Az új olimpiai ciklus első nagy versenyén számos tapasztalt tornász mellett indulnak már azok a fiatalok is, akik a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra készülnek.

A versenyt szerdán 10 órakor nyitották meg. Ezt követően kezdődött a férfiak selejtezője 20:40-ig. Csütörtökön 10:00 – 20:40 között női selejtezők.

A selejtezőkre akár tíz lejért is be lehet jutni, ha a szurkoló gyerek, diák vagy nyugdíjas – reklámozta be ma az üresen maradt ülőhelyeket Emil Boc polgármester. Más korosztálynak 30 és 50 lejért adják a jegyet a MyTicket webshopban, a Sportcsarnok honlapján, illetve kasszáinál, amíg a készlet tart. A döntőkre már nincs eladó jegy, teltház várható.

Pénteken 13:00 – 15:45 között férfi egyéni összetett verseny; 17:30 – 19:30 között női egyéni összetett verseny. Szombaton 13:30 – 16:40 között férfi szerenkénti döntők talajon, lólengésben és gyűrűn és női szerenkénti döntők ugrásban és felemás korláton. Vasárnap 13:30 – 16:40 között férfi szerenkénti döntők ugrásban, korláton és nyújtón és női szerenkénti döntők gerendán és talajon.

A selejtezők után versenyben maradt legjobb 24-24 férfi és nő tornász, országonként legtöbb kettő, indul az egyéni összetett Európa-bajnoki címért, amelyet pénteken tartanak. Ugyanakkor szerenként a legjobb nyolc tornász – országonként legfentebb kettő – indul a szombaton és vasárnap sorra kerülő szerenkénti döntőkben.

Romániát tíz tornász képviseli az Európa-bajnokságon. A női válogatott Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache és Cătălina Ponor, míg a férfi Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor és Andrei Ursache összetételű.

Hirdetés

A közönség soraiban ott lesznek a román tornasport olyan jeles képviselői, mint Sonia Iovan és Elena Leuștean, akik 60 évvel ezelőtt, a Bukarestben szervezett Európa-bajnokságon megszerezték Románia első érmeit tornában.

Az Európa-bajnokság nagykövete a sokszoros olimpiai bajnok Nadia Comăneci, aki a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, Morinari Watanabevel együtt szintén jelen lesz az Eb-n.

A 2017-es torna Európa-bajnokság rendezési jogát eredetileg Bukarestnek ítélték oda, ám utólag ezt Kolozsvárra költöztették, mert a bukaresti hatóságoknak még az építését sem sikerült elkezdeniük annak a csarnoknak, amelyben a versenyt meg kellett volna rendezni.

Az 1957 után az országban szervezett legjelentősebb versenyre a román tornasportnak egy igen kínos időszakában kerül sor. Jóllehet Románia éppen tornában nyert a legtöbb olimpiai érmet, 25 arany-, 20 ezüst- és 26 bronzérmet, az utóbbi időben elmaradtak a kiemelkedő eredmények. Ezt a folyamatot tetőzte, hogy a román női válogatott tavaly nem jutott ki a riói Nyári Olimpiai Játékokra, ami először fordult elő az 1968-as mexikói olimpia óta. A tavalyi, berni Európa-bajnokságon Románia négy érmet nyert. Marian Drăgulescu ezüstérmet szerzett talajon és ugrásban, Cătălina Ponor pedig bronzérmet talajon és gerendán. 

Hirdetés