Oroszország: ne feledjük, miénk a „minden bombák atyja”!

És a bombák orosz atyuskája erősebb a bombák amerikai mamájánál.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön első alkalommal bevetette legerősebb, de még nem nukleáris bombáját, a „minden bombák anyjának” becézett MOAB (GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb) bombát, mégpedig azért, hogy kifüstölje vele az Iszlám Állam alagútjait Afganisztán keleti részében.

Az orosz sajtó azonnal reagált a hírre, mondván, hogy ha a MOAB minden bombák anyja, akkor Oroszországé minden bombák atyja, egy olyan lövedék, amely négyszer erősebb, mint az amerikai.

Noha az orosz bombára vonatkozó információk titkosak, annyit tudni lehet, hogy egy termobárikus bombáról van szó, amelyet a kétezres évek elején fejlesztettek ki, és 2007-ben ki is próbáltak. Az orosz bomba könnyebb, mint a „minden bombák anyja”, viszont a robbanás ereje 44 tonna TNT erejének felel meg, vagyis négyszer olyan erős, mint az amerikai lövedék.

„A tesztek eredményei egyértelműen bizonyítják a lövedék hatékonyságát, amelynek ereje egy nukleáris lövedékéhez mérhető. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy az atomfegyverekkel ellentétben ez a bomba nem szennyezi a környezetet, habár a bomba hatósugarában minden emberi lény gyakorlatilag elpárolog”, jelentette ki még 2007-ben egy orosz tábornok.

Arról nincs adat, hogy milyen cég gyártotta a „minden bombák atyját”, amint hogy arról sincs, hogy hány ilyen lövedék van az orosz hadsereg birtokában.

Hirdetés