Dortmundi robbantás: a szélsőjobb is bevállalta a támadást

Egyre több szélsőséges csoport vallja a magáénak az akciót.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, robbanás történt kedd este a németországi Dortmundban a Borussia Dortmund labdarúgó csapatot szállító buszon. A német sajtóban meg is jelentek a feltételezések, miszerint iszlamista háttere lehet a támadásnak. Bár egy esetleges szélsőbaloldali akciót sem zártak ki. A hatóságok őrizetbe is vettek egy iraki férfit, akiről azonban kiderült, hogy ártatlan, legalábbis ebben az ügyben.

A legújabb fejlemény az ügyben az, hogy a berlini Tagesspiegel lap bejelentette: kaptak egy üzenetet, melyből kitűnik, hogy a szélsőjobboldal is jelentkezett, mint a dortmundi robbantás elkövetője. Az üzenetben az áll, hogy a dortmundi támadás egyfajta utolsó figyelmeztetés volt, és az újabb akcióra Kölnben kerül sor, mégpedig április 22-én. 

Az üzenetben többek közt Adolf Hitler nevét is emlegetik, uszítanak a multikulturalitás ellen, és megjegyzés történik arra vonatkozóan is, hogy a „kölni csoport” „színes vért” fog ontani a városban. A Tagesspiegel megjegyzi, hogy a támadás megadott dátuma egybeesik egy kölni tolerancia-tüntetéssel, továbbá az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt kölni kongresszusával.

Eddig két olyan dokumentum került a hatóságok kezébe, amelyekben az Iszlám Államot említik, egy dokumentumban pedig egy szélsőbaloldali csoportosulás vállalta magára a merényletet. Az illetékesek azonban kételkednek ezen dokumentumok hitelességében. A hatóságok mindenesetre folytatják a széles körű nyomozást.

Hirdetés