Van már decentralizációs stratégia – már csak decentralizáció kell

Hét területen ad át a kormány hatásköröket a helyi önkormányzatoknak. És remélhetőleg pénzt és eszközöket is.
Hirdetés

Elfogadta szerdán a kormány az általános decentralizációs stratégiát, ennek előnye, hogy a közszolgáltatások közelebb kerülnek a polgárokhoz – közölte szerdán Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter.

„Az általános decentralizációs stratégia hét területre terjed ki: a mezőgazdaságra, oktatásra, egészségügyre, kultúrára, környezetvédelemre, ifjúságra, sportra és idegenforgalomra. A helyi önkormányzatoknak kizárólagos végrehajtási kompetenciákat biztosítunk. Ami az országos szabályozást és az ellenőrzést illeti, az továbbra is kizárólag a központi hatóságok feladata lesz” – mondta Shhaideh.

A miniszterelnök-helyettes szerint minden minisztériumnak külön hatástanulmányokat kell készítenie, majd minden tárcának legtöbb hét hónap alatt törvényeket kell kidolgoznia a decentralizációra vonatkozóan.

Shhaideh elmondta, hogy a mezőgazdaságban a fenntartható vidékfejlesztés, illetve a mezőgazdasági jóváhagyások és engedélyek kibocsátása lesz decentralizálva.

A kultúra terén a B osztályú műemlékek használatba adása és ezek felújítási munkálatainak jóváhagyása hárul majd az önkormányzatokra. A turizmus tekintetében a turisztikai engedélyek kibocsátása, az idegenvezetők felmérése, a vendégfogadó egységek besorolásának megállapítása, a turisztikai épületek műszaki terveinek jóváhagyása lesz decentralizálva.

Hirdetés

A környezetvédelmi decentralizáció a megyei stratégiák kidolgozására, a környezetvédelmi engedélyek, jóváhagyások felülvizsgálatára, a strandok és partszakaszok karbantartására és környezetbaráttá tételére terjed majd ki.

„Az egészségügyben a közegészségügyi igazgatóságokhoz tartozó feladatkörök decentralizálására gondolunk (…) az oktatással kapcsolatban pedig az iskolán kívüli tevékenységek megszervezésére, amelyek a gyermekpalotákban vagy gyermek klubokban történnek” – magyarázta a miniszter.

A sport és ifjúság területén a decentralizáció az iskolai táborozó helyeket, az iskolai klubokat és iskolai sportklubokat fogja érinteni.

Hirdetés