Kolozsvári táblaügy: európai ifjúsági szervezet gratulált az RMDSZ-nek

Ja, és a civileknek is. A Miért adta hírül a méltatást.
Hirdetés

Az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) nevű szervezet, amely az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) ifjúsági partnerszervezete gratulált a kolozsvári helységnévtáblák ügyében elért eredményekhez és gratulált az RMDSZ-nek és a civil szervezeteknek, „hogy ezen régóta várt lépés eléréséhez munkájukkal hozzájárultak” – közölte a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért).

Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Miért közleménye szerint mindez a YEN tavaszi szemináriumán hangzott el, amely április 7. és 13. között zajlik az albániai Golemben. A rendezvényen a Miért küldöttsége is részt vesz.

A közlemény szerint „mindannyian egyetértettek abban, hogy a többnyelvű helységnévtábláknak evidenciának kellene lenniük egy olyan multikulturális városban, mint Kolozsvár, nem pedig pereskedés tárgyát képezniük.”

Mint ismeretes, a Minority Rights nevű civil szervezet és több tucatnyi magánszemély pert nyert a kolozsvári polgármesteri hivatal ellen, amelynek az ítélet szerint magyarul is fel kell tüntetnie a város elnevezését a táblákon. Emil Boc polgármester pénteken közölte, hogy nem folytatják tovább a pereskedést és a román városnév mellett magyarul és németül is feliratozák a táblákat, ráadásul egy latin nyelvű szöveget is elhelyeznek a tábla fölött.

Hirdetés