Szerbia felől jön a legtöbb határsértő, és nyugatra mennének tovább

Mérlegvonás.
Hirdetés

Szerbiából érkezik a legtöbb határsértő Romániába, azok közül pedig, akik illegálisan próbálják elhagyni az országot, a legtöbben Magyarországra próbálnak átszökni – közölte az MTI-vel hétfőn Alexandra Popescu főfelügyelő, a határrendészet szóvivője. A határrendészet egyébkét éppen hétfőn közölte, hogy reggel Temesmóra térségében nyolc bangladesi migránst vettek őrizetbe.

Romániában az első negyedévben 569 határsértőt fogtak el a hatóságok: közülük 420-an illegálisan jöttek be az országba, 149-en pedig illegálisan próbáltak kijutni Romániából – derül ki abból a kimutatásból, amelyet az MTI érdeklődésére állított össze a határrendészet. Az elfogott határsértők mintegy fele, 280 ember iraki, 147 szíriai, 72 pakisztáni, 49 afganisztáni, 30 iráni. Tavaly egész évben 1624 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok (1075 illegálisan belépőt, 549 távozni próbálót).

Bár a határrendészet nem erősítette meg, hogy nőtt a migrációs nyomás az ország határain, az intézmény honlapján szereplő adatokból kiderül, hogy az utóbbi egy hónapban jelentősen nőtt a határsértők száma. Áprilisban eddig 328 Szerbiából érkezett határsértő elfogásáról számolt be a román határrendészet, vagyis az utóbbi tíz nap alatt naponta feltartóztatott illegális bevándorlók száma meghétszereződött az első negyedév napi átlagához képest.

A határrendészet az MTI-nek küldött válaszában közölte: nagy figyelmet fordít az illegális migrációra. Az ország délnyugati határvidékének védelmét megerősítették más térségekből érkezett határrendészekkel, éjjel-nappal hőérzékelő kamerákkal figyelik a határt, csendőri és rendőri alakulatokat is bevontak a folyamatos járőrözésbe.

A legtöbb határsértőt a Krassó-Szörény megyei Néranádas, illetve a Temes megyei Temesmóra  és Nagyszentmiklós térségében fogták el, valamennyiük ellen illegális határátlépésért indítottak eljárást, átadván az ügyüket a területileg illetékes ügyészségnek. Tavaly a határrendészet 65 embercsempészési ügyben is bűnvádi eljárást kezdeményezett, 2015-ben pedig 94 ilyen ügyet adott át a vádhatóságnak.

Hirdetés

A Bulgáriából érkező határsértőket azonnal átadják a bolgár határőröknek a két ország közötti megállapodás értelmében.

Amikor Szerbiából érkeznek határsértők, a határrendészet értesíti a szerb hatóságokat, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján vissza akarják küldeni a migránsokat Szerbiába, a kérelem elbírálásáig pedig a határsértőket a román bevándorlási hivatal veszi át.

Azokat a migránsokat, akik menedéket kérnek Romániától, szintén a bevándorlási hivatal helyezi el az általa működtetett befogadási központokban ügyük elbírálásáig. A határrendészet szinte kizárólag olyan, Nyugat-Európába igyekvő határsértőket fog el a magyar határon, akiket menedékkérőkként vett nyilvántartásba a román bevándorlási hivatal – derül ki a hivatal honlapján közzétett adatokból.
 

Hirdetés