Saját kultfővárosi pályázatát olvassa Boc fejére a Musai-Muszáj

És arra is választ kaptak a prefektusi hivataltól, hogy kötelező-e a városházának fellebbezni.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, idén februárban a Kolozs Megyei Törvényszék a Minority Rights Egyesületnek és a hozzá csatlakozó magánszemélyeknek adott igazat abban a perben, amelyet a kolozsvári többnyelvű városnévtáblák ügyében indítottak a polgármesteri hivatal ellen.

Aztán nyilvánosságra hozták az alapfokú ítélet indoklását is, melynek dátumától kezdve a polgármesteri hivatalnak tizenöt nap áll a rendelkezésére, hogy fellebbezzen.

És a tizenöt napos határidő lassan lejár (április 11., vagyis jövő kedd), Boc polgármesternek döntenie kell. Fellebbez, avagy sem? A Musai-Muszáj csoport rendkívül szellemes módon igyekszik a kincses város polgármesterét meggyőzni arról, hogy nagyon nagy leégés lenne neki fellebbezni. 

Hogy miért? Tessék: a Musai-Muszáj csoport nyílt levelet intézett Emil Bochoz, amelyet a következő mondatokkal indít: „Számunkra, kolozsváriak számára a multikulturalitás nem választás, hanem sors kérdése, mint Európa sok egyéb vidékén is. Létezik egy román Kolozsvár, egy magyar Kolozsvár, egy német, egy roma és egy zsidó Kolozsvár. De mi egy dolgot tudunk: a kultúrák nem állnak szemben egymással, hanem kiegészítik egymást. Szükség van egy olyan közös projektre, amely megváltoztatja Kolozsvár sorsát, amely a közösségek föderációjából egy kolozsvári egységet hoz létre. És még tudunk valamit: amit teszünk, nem szólhat csupán a múltról, a megbékélésről is kell szólnia.”

Hirdetés

Milyen szépek ezek a mondatok, nem? Nos, a fenti passzus Kolozsvár európai kulturális fővárosi pályázatának szövegéből származik. Amelyet a kolozsvári városi tanács, az összes politikai párt, az egyetemek és az egész kolozsvári közösség elfogadott, Európa színe előtt.

A Musai-Muszáj csoport ezt az idézetet dörgöli Emil Boc orra alá, amikor emlékezteti a polgármestert arra, hogy közeleg a döntés pillanata. Aki ugyanis ilyen szépen tud azonosulni a multikulturalitás értékeivel, annak, ugye, igencsak nehéz lenne fellebbezni a kétnyelvű városnévtáblák ügyében, amely, ugye, pont annak a multikulturalitásnak a kifejeződése, amelyért többek között Emil Boc polgármester is olyan szépen síkra szállt.

Az egész fellebbezés-történethez, habként a monokulturális tortán, az is hozzátartozik, hogy az ítélet hallatán néhány kolozsvári ultranacionalista civil szervezet követelőzni kezdett, hogy Emil Boc igenis fellebbezzen az alapfokú ítélet ellen, mert hát felháborító, vérlázító és egyáltalán. A Musai-Muszáj csoport erre levélben megkérdezte a Kolozs megyei prefektúrát, muszáj-e a polgármesteri hivatalnak mint közintézménynek, fellebbeznie egy elveszített per esetén. És a prefektus úr válaszolt is, mégpedig azt, hogy a polgármesteri hivatalnak mint közintézménynek, nem muszáj fellebbeznie egy elveszített per esetén.

Hirdetés