Szürreális szörnyek támadnak Kolozsvárra

H. R. Gigerre, az Alien „atyjára” emlékeznek a TIFF-en.
Hirdetés

Ki ne ismerné A nyolcadik utas: a Halál – és az egész Alien-sorozat – nyúlós-ragacsos-csápos, kiugró bordázatú, kígyófejű szörnyét, akivel szemben csak egyetlen legény (azaz leány) képes megállni a gáton, a Sigourney Weaver alakította Ripley hadnagy?

Nos, a félelmetes földönkívüli megalkotója, a legendás svájci képzőművész, díszlet- és jelmeztervező, dizájner H. R. Giger ugyan meghalt 2014-ben, de életműve kitörölhetetlen a filmes-vizuális kultúránkból – mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az idén debütáló új Alien-film, a Covenant népszerűsítő kampánya is az általa megteremtett karakterekre és vizuális arculatra épít.

Giger szelleme idén Kolozsvárt is belengi majd: a TIFF ugyanis külön retrospektívet szentel a művésznek. Ennek keretében megtekinthetjük – végre – mozivásznon az első, 1979-es Alient, illetve a széria legújabb, szintén Ridley Scott rendezte darabját is.

Továbbá megnézhetjük a Swiss Made című disztópikus sci-fit, amely Giger debütje, és néhány olyan dokumentarista alkotást – mint a Giger’s Necronomicon vagy a Giger’s Alien –, amelynek révén betekinthetünk a svájci művész munkásságának kulisszái mögé, valamint Giger munkáit felvonultató rövidfilmeket is.

Mi már előre rettegünk.

Hirdetés