Tavaly augusztustól okoz közlekedési káoszt a ráérős hídépítés Kolozsváron

Hatvan nap alatt elkészül a híd, ami hét hónap alatt nem?
Hirdetés

Több mint hét hónap telt el azóta, hogy a Szamoson átvezető Árpád (Traian) hidat augusztus 22-én lezárták, majd elbontották, hogy újat építsenek helyette. Az új híd Kolozsvár egyik legforgalmasabb részén köti össze a vasútállomás és az Írisz telep felől a városközpont felé vezető utakat a Széchenyi térrel, a gépkocsiforgalom mellett több trolibusz útvonala is arrafelé vezet.

A forgalmat persze elterelték, így az ott áthaladó napi több ezer autó és busz most leginkább a Horea úton gyarapítja az állandó közlekedési dugókat.

A hídépítési szerződést versenytárgyaláson elnyerő építőcég, a Diferit vállalta, hogy a híd hat hónap alatt elkészül. A szerződésbe azért beleírták, hogy az időjárási körülmények függvényében még két hónappal meghosszabbítható az építkezés.

Csakhogy a nyolc hónaposra bővített határidő április végén lejár, a híd pedig sehol. Az építőcég félév alatt megerősítette a folyó két partját, de ezen kívül semmi láthatót nem produkált.

A Diferit egyébként a kolozsvári városháza „házicégének” számít, régóta ez a társaság nyeri el a városi útjavítási szerződéseket. Egyik tulajdonosa egyébként az önkormányzatnak alárendelt közterület-fenntartó vállalat mérnöke volt korábban.

Hirdetés

Gheorghe Şurubaru kolozsvári városmenedzser pár napja helyszíni fotókat tett közzé a Facebook-oldalán. A fotókon ugyanaz látható, mint a korábbi hónapokban: a Szamos fölött húzódik egy csővezeték, egy ideiglenes gyaloghíd az építőmunkásoknak és egy hatalmas földhányás a folyómeder közepén. Vagyis lényegében semmi. Ennek ellenére az alpolgármester azt állítja, hogy május végéig átadják a közlekedésnek a hidat (kétszer két sáv, biciklisáv, járdák).

Ön szerint lesz-e itt híd május végén?

Hirdetés