Romák épületeit gyújtották fel Gyergyószentmiklóson

FRISSÍTÉS: Valószínűleg bosszú állhat a gyújtogatás hátterében, és az eset összefüggésben áll egy nagy értékű lopással.
Hirdetés

Öt különböző helyen támadtak roma családokra ismeretlenek, Gyergyószentmiklóson – számolt be az M1. Több ház kiégett és többen meg is sérültek az incidens során. A gyergyószentmiklósi romák azt mondták: a motoros-autós banda percek alatt kikergette őket a házaikból, és felgyújtotta a lakásaikat, ezért nagyon félnek.

Az M1 tudósítójának a helyi rendőrkapitány azt mondta: majdnem biztos, hogy leszámolás történt, az elkövetők kilétét ugyanakkor egyelőre homály fedi. A rendőrség egy 20-30 tagú csoportot keres.

A Székelyhon szerint a köztudottan romák lakta Malmoknál – Gyergyószentmiklós Alfalu felé vezető határában – lobbant lángra egy szalmabála, illetve a Kaufland bevásárlóközpont melletti ház és melléképülete.

A városvezetés és az illetékes intézmények kríziscsoportot alakítottak, amely a kialakult helyzetet hivatott kezelni.

„Sajnálatosnak tartom a helyzetet, egyáltalán nem örvendünk neki, kellemetlen. Sajnos, az utóbbi időben elharapódzott agresszió, sorozatos lopások jellemezték a zónát, ahol kitört a botrány. Ezt inkább megelőzni kellett volna, mint a helyzettel szembesülni” – fogalmazott György István, Gyergyószentmiklós alpolgármestere.

A Maszol értesülései szerint bosszúból lobbanthatták lángra a romák épületeit, a gyújtogatás kapcsolatban állhat egy csütörtöki lopással – erről a portált a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip tájékoztatta. A portál elérte Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármestert is, aki elmondta: a sértett roma család tagjai nem először követtek el törvénytelenségeket, többször a helyi rendőrség járőreivel is összetűzésbe keveredtek. „Sajnálatos módon, most volt az a pillanat, amely a korábbi események felhalmozódása által összegyűlt feszültséget a felszínre hozta. Ez meglátásom szerint elítélendő, ugyanakkor elgondolkodtató, tanulságos is, hiszen ez nagyon régóta a közösség életében izzó parázs volt a hamu alatt” – fogalmazott a Maszolnak a polgármester.

Hirdetés

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője a Székelyhonnak is megerősítette, hogy a gyújtogatás egy csütörtöki nagy összegű pénzlopással állhat összefüggésben. Ekkor roma fiatalok egy útkereszteződésnél feltartóztattak egy idős ember által vezetett járművet, és míg szóval tartották a sofőrt, a kocsiból elloptak 30 ezer lejt.

Nagy Zoltán polgármester pedig úgy vélte, hogy a bevásárlóközpont szomszédságában lakó roma családok „előidézői voltak a pénteken történteknek”. A polgármester arról számolt be, hogy a leégett ház lakói az elmúlt időszakban megannyi bűnügynek főszereplői voltak. Egy esetben a megfékezésükre helyszínre érkezett rendőrautóra is rátámadtak, és betörték a szélvédőjét – idézi az elöljárót a Székelyhonra hivatkozva az MTI.

A péntek esti tűzeset után mind a polgármester, mind a rendőrség nyugalomra intette Gyergyószentmiklós lakóit. A városban szombaton is a csendőrség felügyeli a romák lakta övezeteket, hogy megelőzze újabb konfliktusok kirobbanását.

Hirdetés