Első magyarként, egyedül, az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig

Ismerjék meg Wynne-Hughes Veronikát, aki már nem először vállalkozik hasonló extrém kalandra.
Hirdetés

Wynne-Hughes Veronika első magyarként szeretne egyedül elsíelni az Antarktisz peremétől a Déli-sarkig. Expedíciója november közepén indul, s a tervek szerint 2018. január közepén ér véget. Hozzávetőleg 1140 kilométert tesz majd meg szánt húzva maga után, és bár egyedül megy, lesz háttércsapata, benne orvosokkal – mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Két bázisuk lesz az Antarktiszon, az út során minden nap be kell jelentkeznie, meg kell adnia koordinátáit. Saját sátrában alszik majd.

Wynne-Hughes Veronika túl van már egy norvégiai felkészülésen. Hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a felszerelések ismerete, hogy „mi miért jó, és miért nem”, folyamatosan figyelni kell a fejlesztéseket, tudni kell össze- és szétszerelni dolgokat, „például egy tűzhelyet a mínusz 40 fokban”. Következő tréningje az Északnyugati-átjáróban, Kanadában lesz, ahol „lábon” még szintén nem járt – csak hajón – magyar, így ez is egy kisebb rekord lesz.

Az antarktiszi expedíción fényképeket és videókat készít majd, és tárgyal egy könyvről is. Elmondta, hogy a túra engedélyeztetése rendkívül bonyolult volt, jogilag – azért, mert olyan kontinensről van szó, ahol sok országnak van fennhatósága – és környezetvédelmileg is. Az expedíció 30 millió forintból, szponzorok támogatásával valósul meg.

Wynne-Hughes Veronika, akinek édesapja angol, édesanyja magyar, „visszaesőnek” számít, ami a kalandtúrákat illeti, ugyanis nem először vállalkozik hasonló extrém kalandra: tavaly decemberben tért vissza egy többéves útról, amelynek során hajóstoppal jutott el a világ legkülönbözőbb pontjaira. Túráját az antarktiszi kaland után akarja folytatni.

Hirdetés