Felmérés: az emberek egyre kevésbé bíznak egymásban és az intézményekben

Igazságtalanság, társadalmi egyenlőtlenség, szegénység, intolerancia – így látjuk.
Hirdetés

A romániai lakosság több mint kétharmada úgy véli, igazságtalan világban él – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet által készített felmérésből, amelyet Vasile Dîncu szociológus ismertetett pénteken, egy bukaresti szakkonferencián.

A megkérdezettek 67%-a igazságtalannak tartja a román társadalmat, mindössze 26%-uk véli úgy, hogy igazságos. Ez a felfogás a nők és a 35 éven felüliek körében erőteljesebb, és a saját szociális és anyagi helyzetükkel való elégedetlenség egészíti ki.

A felmérésben részt vevők 44%-a úgy gondolja, hogy a következő években fokozódni fognak a társadalmi egyenlőtlenségek és az igazságtalanság, 29% szerint ezek a jelenlegi szinten maradnak, 19% pedig úgy véli, hogy ezek csökkenése várható.

A román állampolgároknak csaknem a fele szerint a siker a szerencsén és a véletlenen múlik, a legtöbben a társadalmat és a sorsot okolják szegénységük miatt, és öt megkérdezett közül mindössze egy állította azt, hogy a tehetség és az érdem a döntő.

A felmérésben részt vevők 67%-a jövedelem és vagyon szempontjából a középosztályhoz tartozónak tekinti magát, 29%-uk úgy véli, hogy az alsó réteghez tartozik, és mindössze 2%-uk állította azt, hogy a felső réteget képviseli.

Hirdetés

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy igen alacsony a román társadalom toleranciaszintje az általánosan elfogadottól eltérő szexuális orientáltságú személyekkel, a bevándorlókkal és a romákkal szemben, illetve magasabb a fogyatékkal élőkkel és az eltérő vallásúakkal szemben.

A felmérés szerint bár az emberek elvárják, hogy „mentse meg őket az állam”, egyre kevésbé bíznak az intézményekben és embertársaikban. „A bizalmatlanság egyfajta érzelmi pestist idéz elő, intoleranciához vezet, és azt eredményezi, hogy az emberek egyre kevésbé tudnak összefogni a közös cél érdekében. A szakszervezetek elveszítették a hitelüket, és a civil szervezetekre sem úgy tekintenek manapság, mint a „90-es években” – vonja le a következtetést a Vasile Dîncu által ismertetett felmérés.

A közvélemény-kutatás március 14. és 17. között készült, 920, nagykorú személy megkérdezésével. A hibahatár plusz/mínusz 3,3%.

Hirdetés