Gyermekveszélyeztetési ügyeket vizsgál a Nép Ügyvédje

Egy gyerek beleesett egy latrinába egy iskola udvarán, másik kettőt uzsorások rabszolgaként tartottak fogva.
Hirdetés

Hivatalból indított vizsgálatot a Nép Ügyvédje annak a kislánynak az ügyében, aki beleesett egy rég nem használt latrina gödrébe a cikmántori (Ţigmandru) iskola udvarán. A Nép Ügyvédje szerint felmerül annak a lehetősége, hogy megszegték az alkotmány 22, 49 és 52-es cikkelyeit, amelyek az élethez és a fizikai és pszichikai épséghez való jogra, a gyermekek és a fiatalok oltalmazására és a valamely közhatóság által sértett személy jogára vonatkoznak.

A Nép Ügyvédje a Pro TV március 17-i riportjából indult ki, ahol bemutatták annak a 7 éves kislánynak az esetét, aki belesett az iskola udvarán a régi favécé gödrébe, amely sem elkerítve, sem lezárva nem volt.

A Nép Ügyvédje eljárást indított annak a két Maros megyei gyereknek az ügyében is, akiket uzsorások rabszolgaként tartottak fogva, mert a szüleik nem törlesztettek egy kölcsönt. A Nép Ügyvédje szerint felmerül annak a lehetősége, hogy megszegték az alkotmány 22-es és 52-es cikkelyeit, amelyek az élethez és a fizikai és pszichikai integritáshoz való jogra és a valamely közhatóság által sértett személy jogára vonatkoznak.

Ugyancsak a Pro TV számolt be arról, hogy Marosvásárhelytől néhány kilométerre, Marosszentkirályon, két uzsorás család 2013-tól kezdve olyan rendszert vezetett be, amelyben az ügyfelek a gyerekpénzzel és a társadalmi segéllyel garantáltak a kölcsönért. Az uzsorásokat felhatalmazták, hogy az állami segélyt felvegyék egészen addig, amíg a kölcsönt és a néha 100 százalékos kamatot megadták. Ha az összeg nem fedezte a kölcsönt, akkor a rosszul fizetők gyerekeit arra kötelezték, hogy az uzsorások háztartásában szolgáljanak.

Hirdetés