A románok boldogabbak, mint a magyarok

Ma van a Boldogság Világnapja. És kiderül, ki a legboldogabb a világon. Vagyis, hogy ki volt. 2016-ban.
Hirdetés

Na kérem, az van, hogy az ENSZ kikiáltotta március 20-át a Boldogság Világnapjának. De itt nem állt meg ám a jeles szervezet: minden évben elvégzi a világ boldogságszint-felmérését, és az eredményeket közli egy szép és testes tanulmányban.

Nos, az idei tanulmányból többek közt kiderül, hogy 10 román ember közül 6 inkább boldognak tartja magát, mint boldogtalannak. Továbbá a románok boldogságindexe növekszik, viszont továbbra is Európa egyik legalacsonyabbika. Lehet, azért nőtt, mert a magyarok kevésbé boldogak, mint ők. Románia ugyanis a rangsor 57., Magyarország viszont csak a 75. helyét foglalja el.

Amúgy ez a bizonyos boldogság, amit az ENSZ évente szépen felméricskél, a következő tényezőkre alapoz: az egy főre eső nemzeti össztermék, a szociális háló, egy egészséges élet perspektívája, az élet megváltoztatásának szabadsága, nagyvonalúság és bizalom. Aki nem hiszi, járjon utána!

És akkor, ki volt a legboldogabb 2016-ban? Hát Norvégia! (Nem hiába van épp ott a Norvég Alap!) Norvégia lazán maga mögé utasította Dániát, amely ország lakói így kicsit kevésbé boldogak most. A harmadik helyen változatlanul Izland áll.

A top tízes lista: Norvégia, Dánia, Izland, Svájc, Finnország, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Svédország. Figyeljük meg, mennyi északi ország tolong az első tíz között. A magyarázat: jó arrafelé a szociális háló és nincs korrupció. 

Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok a 13., Németország a 16., Nagy-Britannia a 19., Franciaország a 31. helyen végzett.

De nem kell aggódni, Kína például a 79. helyen boldogtalankodik. És akkor a sereghajtókról, Dél-Szudánról, Libériáról, Guineáról, Togóról, Ruandáról, Tanzániáról, Burundiról és a Közép-Afrikai Köztársaságról nem is beszéltünk.

Hát így állunk a világ boldog(talan)ságával.

Hirdetés