Akadémiai magasságokba lőtték ki az egyetlen román űrhajóst

Díszdoktorrá avatta Dumitru Prunariut a vásárhelyi Petru Maior egyetem. Nincs egyedül.
Hirdetés
Doctor Honoris Causa címet kapott hétfőn Dumitru Prunariu űrhajós a marosvásárhelyi Petru Maior egyetem részéről. Az egyetem vezetősége a tudományos és szakmai tevékenysége miatt adományozott díszdoktori címet az űrhajósnak. 
 
A kozmonauta jelentős mértékben hozzájárult a román és nemzetközi űrkutatás fejlődéséhez, öregbítette a román űrhajózás hírnevét a legmagasabb nemzetközi szakmai körökben – áll az egyetem indoklásában.
 
A díszdoktori cím átvételekor tartott beszédében Dumitru-Dorin Prunariu hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb tudományos kutatások azt a kérdést próbálják megválaszolni, hogy „Egyedül vagyunk-e a világegyetemben?”, a NASA által nemrégiben közzétett információk pedig egy nagy előrelépést jelentenek ennek a kérdésnek a megválaszolásában.
 
Prunariu arról beszélt, hogy a NASA Spitzer űrtávcsöve felfedezett egy naprendszert, amely hét Föld-szerű bolygóból áll.
 
A kozmonauta szerint az űrkutatásban tett előrelépések miatt újabb technológiák, újabb iparágak jelenhetnek meg a következő időszakban. Az emberiség kíváncsisága a mostani és a következő generációkat is világszintű együttműködésre fogja sarkallni, hogy minél hatékonyabban és mélyebben megismerhessük a világegyetemet – magyarázta Marosvásárhelyen az űrhajós. 
 
Prunariu vezette már a román űrügynökséget, egy évig volt moszkvai nagykövet, jelenleg a TAROM állami légivállalat vezetőtanácsának tagja.
 

1981-ben közel nyolc napot töltött az űrben, Leonyid Popov űrhajóssal egy Szojuz-40 rakétával jutottak fel a Saliut 6 űrállomásra. Utána Brezsnyev a Szovjetunió hőse címmel tüntette ki. 2000-ben Emil Constantinescu a Románia Csillaga érdemrenddel tüntette ki a diplomata-űrhajóst. 

Hirdetés