Hallatlan: nem lesz több „családi fotó” az EU vezetőiről

Unalmas, ahogy az a sok politikus fegyelmezetten álldogál két sorban, ráadásul időigényes is.
Hirdetés

EU-csúcstalálkozó elképzelhetetlen volt eddig a szokásos csoportkép nélkül, amelyen az Unió vezetői, illetve a tagállamok kormány- és államfői együtt pózoltak a kamerának, ezzel is jelezve mintegy Európa országainak egységét.

Nos, ha igazak a hírek, ezeknek a „családi fotóknak” végképp búcsút mondhatunk idéntől. Ennek részben az az oka, hogy az EU szeretne egy „modernebb vizuális arculatot” kialakítani – nyilatkozta név nélkül egy európai diplomata az AFP-nek. Ez a törekvés találkozik Donald Tusknak, az Európai Tanács frissen – és elég botrányos körülmények között – újraválasztott elnökének szándékaival, aki szeretné lerövidíteni és hatékonyabbá tenni a gyakran éjszakába nyúló csúcstalálkozókat. Ezek a fotózások pedig meglehetősen sok időt emésztenek fel.

Az újabb elképzelések alapján több lehetőséget biztosítanának a fotósoknak, hogy „természetes közegükben”, a munkálatok helyszínein kapják lencsevégre az európai vezetőket.

Bár az efféle újrafazonírozások a magánéletben is válságos időszakokban szoktak végbemenni, a brüsszeli bennfentes szerint a változtatásnak nincsenek politikai okai, nincs összefüggésben például azzal, hogy a 28 tagállam egyike, az Egyesült Királyság épp elhagyni készül az Uniót.

Hirdetés