A Fidesz és az LMP kiáll a marosvásárhelyi felvonulás mellett

A román hatóságok ne akadályozzák a székely autonómiaigény méltó kinyilvánítását.
Hirdetés

A Fidesz szerint a román hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a székelyek autonómiatörekvéseinek ne legyen helyük és a székely szabadság napját se ünnepelhessék meg méltó módon. Magyarország azonban nem tűri az alapvető nemzetiségi jogok lábbal tiprását – tudósít az MTI Gulyás Gergelynek, a kormánypárt frakcióvezető-helyettesének pénteki sajtótájékoztatójáról.

A politikus szerint Romániában – évek óta erősödő módon – jogellenesen vegzálják a magyarságot. Úgy fogalmazott, a román hatóságok által a székelyekkel szemben alkalmazott, „a puha diktatúrát idéző eszközökre” jó példa, hogy Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal mindössze tíz ember vonulását engedélyezte – de nekik is csak a járdán.

Gulyás Gergely megemlítette a marosvásárhelyi római katolikus teológiai gimnázium igazgatója ellen indult „koncepciós eljárást” is, ami szerinte az iskola ellehetetlenítését célozza. Az intézmény érdekében fellépő szülőket is zaklatják a román hatóságok – tette hozzá, úgy értékelve: a Ceaușescu-rendszert idézik ezek a fellépések.

Hangsúlyozta: Magyarországnak alkotmányos kötelezettsége az autonómiatörekvések támogatása.

„Akik árkokat ásnak az erdélyi nemzetiségek közé, azok a 19-20. század válaszainál nem tudnak jobbat a ma kérdéseire. A magunk mögött hagyott két évszázad katasztrófák sorozatát hozta minden erdélyi család, közösség és település számára. Nem térhetünk vissza e korba” – fogalmaz a Lehet Más a Politika szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Hirdetés

Ezért az LMP nyomatékosan kéri a romániai hatóságokat, hogy változtassanak hozzáállásukon.

„2017-ben a Kárpát-medencében nem lehet elvitatni az önazonossághoz való jogot egyetlen néptől sem” – zárul a Székely Szabadság Napja alkalmából kibocsátott közlemény.
 

Hirdetés