Testvérvárosi kapcsolatra léphet Szalonta a walesi Montgomeryvel

Nagyon jó ötletnek tartaná – nyilatkozta a brit városka polgármestere, aki nemrég díszpolgárrá avatta Arany Jánost.
Hirdetés

Eric Fairbrother, a walesi Montgomery polgármestere támogatja, hogy intézményes kapcsolat alakuljon ki az általa vezetett település és Arany János szülőhelye, Nagyszalonta között.

Az őszinte magyarbarátságról tanúságot tevő walesi elöljáróval a Válasz.hu készített exkluzív interjút, amelyben azt is elmondja: Magyarország arra készül, hogy Arany János-emléktáblát adományoz Montgomerynek, a város pedig meg fogja keresni számára a legmegfelelőbb helyet.

Mint mondja, tudomása szerint A walesi bárdok című Arany-balladának – amelynek angol fordítását egyébként közzétette a városi, illetve megyei lapban –  nincs történelmi alapja, a költő egy legenda alapján írta. Azt is megjegyzi, hogy – ellentétben a költeményben szereplő I. Edward király korával – Walesban ma nincsenek függetlenedési törekvések, a tartomány az Egyesült Királyság büszke tagja.

Az interjú – számunkra – legérdekesebb része azonban az, amikor újságírói felvetésre Eric Fairbrother kijelenti: nagyon jó ötletnek tartaná, ha Montgomery és Arany szülővárosa, Nagyszalonta között testvérvárosi kapcsolat jönne létre. Az erről szóló döntés a városi tanács kezében van, teszi hozzá.

Hirdetés

Mivel a walesi polgármester igen kedvezően nyilatkozott a testvérvárosi kapcsolat lehetőségéről, a Válasz megkereste Török Lászlót, Nagyszalonta polgármesterét is. „Nagyszalonta a határ túloldalán, elszakitottságában is megőrizte Arany szellemét. Egy ilyen testvérvárosi megkeresés csak megerősít bennünket abban, hogy méltó utódai vagyunk Arany Jánosnak” – írta válaszlevelében a szalontai elöljáró.

A Válasz összeállítását itt olvashatja.

Mint arról beszámoltunk, Arany Jánost, születésének 200. évfordulóján posztumusz Montgomery díszpolgárává avatták. Köztudott, hogy a brit városka a helyszíne Arany A walesi bárdok című balladájának, ahol „Ötszáz, bizony, dalolva ment/Lángsírba velszi bárd”.
A Montgomery várában történt eset kapcsán Eric Fairbrother, Montgomery polgármestere elmondta: míg a magyarok az általános iskolákban tanulnak a történetről, addig a helyiek alig tudnak róla. Úgy vélekedett, Arany János verse nagyszerű kapocs a két nemzet között.
Arany születésének bicentenáriumáról a BBC is megemlékezett.

Hirdetés