közpénz a zsebbe
fsandor
2017. március 9. csütörtök, 13:19
Nagy-Debreczeni Hajnalka férje, az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke bérelte neki az üzlethelyiséget.

Az RMDSZ által működtetett Iskola Alapítványtól bérelt egy 200 négyzetméteres helyiséget a Kolozsvár központjában álló Jósika Palota földszintjén az a cég, amelynek társtulajdonosa Nagy-Debreczeni Hajnalka, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök január elején lemondott sajtótanácsosa, a maszol.ro portált kiadó, szintén RMDSZ-alapítású Progress Alapítvány igazgatótanácsának elnöke – írja az Átlátszó Erdély.

Az Iskola Alapítvány kuratóriumának elnöke Nagy Zoltán, Nagy-Debreczeni Hajnalka férje.

Az üzlethelyiséget, amelyben az elegáns L’Alchimiste étterem 2016 végén megnyílt, az Iskola Alapítvány vette bérbe magánszemély tulajdonosától 2015 októberében, tíz évre. A szerződésben pedig szerepel egy olyan kitétel, miszerint a tulajdonos beleegyezik abba, hogy az Iskola Alapítvány főbérlőként a helyiséget bérbe adja Nagy-Debreczeni Hajnal cégének, a Videbor kft-nek.

Bár az Iskola Alapítvány alapszabálya lehetővé teszi, hogy céget hozzon létre, a Videbor kft-ben nincs részesedése, így a rendkívül forgalmas helyen megnyílt étterem profitjából sem kap semmit. Mi több, az alapítvány átvállalt egy sor azonnali kiadást, így a szerződés megkötésekor fizetendő, 30 ezer eurót kitevő első hat hónapnyi lakbért, illetve a 15 ezer eurós garanciát, sőt, az épület meggyengült boltozatait is megerősíttette – 31 ezer euróért.

Nagy-Debreczeni Hajnal cége ezeket a befektetéseket apránként téríti meg az alapítványnak úgy, hogy valamivel magasabb lakbért fizet neki, mint az Iskola Alapítvány a tulajdonosnak.

Az RMDSZ által 1996-ban alapított Iskola Alapítvány közpénzekből működik.

További részletek az Átlátszó Erdély honlapján.

Nagy-Debreczeni Hajnal 2015-ben keveredett botrányba, akkor ugyanis kiderült, hogy évente közel 44 ezer lejes fizetést kap a Kolozsvári Rádiótól, noha a szerkesztőségben senki nem látta dolgozni. Nagy Debreczeni akkor azt mondta, nincs összeférhetetlenség a rádiós és az RMDSZ-es munkája között, később azonban lemondott közmédiás állásáról. Azonban továbbra is az RMDSZ által delegált tagja a közszolgálati televízió (TVR) igazgatótanácsának.
comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.