Katolikus püspökök: erkölcsi mutációra vall a bejegyzett élettársi kapcsolat legalizálása

A törvénykezdeményezés visszavonását sürgetik.
Hirdetés

Elítéli az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának engedélyezésére vonatkozó törvénykezdeményezést és ennek visszavonását kérik a romániai görög és római katolikus főpásztorok, akik a családi egység és az emberi méltóság elleni támadásnak tartja a kezdeményezést.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben azt kéri a parlamenttől, hogy vonják vissza a törvénykezdeményezést, mivel az alkotmány szerint az állam kötelessége és joga megvédeni a házasság intézményét és a család fogalmát. Az egyház képviselői szerint a kezdeményezés a gyermekek jogait is sérti,

Románia fizikai, kulturális és szellemi jövője pedig a klasszikus értelemben vett családtól függ.

A Lucian görög katolikus bíboros által aláírt levél szerint „a nemzet nyugat iránti elkötelezettségei nem feltételezik a pusztító ideológiák másolását”, sőt ellenkezőleg, a románoknak, keresztény népként, „Európa és a civilizáció keresztényi és morális gyökerei megerősítésén kell dolgozniuk”.

A román püspöki konferencia tagjai szerint a

„bejegyzett élettársi kapcsolatok, illetve a melegek »házasságának«  legalizálása egy alapvető erkölcsi mutációra vall, amely valószínűleg visszafordíthatatlan, és olyan irányba tart, amelynek súlyos következményei már jelenleg is meglátszanak a nyugati társadalomban”.

Hirdetés

Az egyház képviselői szerint a civilizáció erkölcsi aláaknázására tett kísérlet az élettársi kapcsolatok elfogadása, amelyet nyugaton is a melegek házasságának elfogadása és a meleg párok örökbefogadáshoz való joga követett.

A törvénytervezet elutasítását kérte az ortodox egyház is, amely hangsúlyozta, hogy a házasság egy nő és egy férfi kapcsolatán alapul, a hagyományos családmodell újraértelmezése pedig a családi értékek lejáratását jelentené.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia a Romániában található római katolikus, görög katolikus, örmény katolikus és bolgár katolikus egyházmegyék összességét jelöli, az összes római és görög szertartású katolikus főpásztor tagja. 

Hirdetés