Nem támogatja a PSD az autonomista-ellenes törvénytervezetet

Tudor Ciuhodaru képviselő börtönbe zárta volna a tüntető magyar „szélsőségeseket”.
Hirdetés

Nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) Tudor Ciuhodaru képviselő törvénymódosítási javaslatát, amely az alkotmányos rend elleni akciók büntetését kiterjesztette volna az autonomista megnyilvánulásokra.

Adrian Dobre PSD-szóvivő szerint a a párt „egyértelműen elhatárolódik” Ciuhodariu „személyes” kezdeményezésétől. „A PSD úgy gondolja, hogy a Büntető törvénykönyv jelenlegi formájában világos és elegendő előírásokat tartalmaz az ilyen akciókkal kapcsolatban és nincs szükség a kiegészítésükre és módosításukra” – szögezte le közleményében a szóvivő.

A javaslattevő PSD-képviselő kezdeményezése homályos, ezért alkotmányossági aggályokat vet fel az olyan alapvető jogok és szabadságjogok tekintetében, mint a a gyülekezési vagy társulási szabadság.

Tudor Ciuhodaru javaslata fél évtől 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki az alkotmányos rend megváltoztatására törekszik, vagy megnehezíti, esetleg megakadályozza az állam hatalmának gyakorlását. A képviselő elmondta kifejezetten a Székelyföld autonómiáját kérő megnyilvánulásokra gondol, főleg a marosvásárhelyi eseményekre, vagyis az évente március 10-én, a Székely szabadság napján rendezett felvonulásra, valamint Tőkés László és Sógor Csaba európai parlamenti autonomista megnyilvánulásaira.

Hirdetés